Rittet som starter i Kuurne er aldri innom Brussel, og det får heller ikke kalle seg en ekte klassiker. Men hvem er favorittene, hvordan ser løypa ut og kan noen norske ryttere hevde seg?
I BRUDD: Jonas Iversby Hvideberg lå i teten til det gjensto halvannen kilometer i fjorårets utgave av Kuurne-Brussels-Kuurne. Foto: Cor Vos
Lesetid: 4 minutter
Det skal godt gjøres å få status som «klassiker» om en arrangerer sykkelritt, og fortsatt er det slik at Kuurne-Brussels-Kuurne har status som en semi-klassiker.
Men betyr det at Uno-X egentlig ikke er med på en vårklassiker når de deltar søndag 28. februar?
Kanskje er det ikke like sexy som brosteinsrittene. Det er et flatere ritt, det har ikke like mange brosteinsparti, og det ender ofte i en massespurt.
Mister du Omloop het Nieuwsblad er det ugunstig for forberedelsene til Flandern og Roubaix, går du glipp av Kuurne er det ikke krise.
Omloop Het Nieuwsblad har forøvrig status som WorldTour-ritt, mens Kuurne må nøye seg med 1.HC-status. Men selv om det er hakket lavere i status enn Omloop – vinner du Kuurne får du gratis øl i Belgia. Lenge. Men det er den uoffisielle premien. Vinner du rittet får du faktisk et esel-kosedyr! I gamledager dyrket de grønnsaker i Kuurne, som innbyggerne solgte på markedet i Kortrijk.
De dro vogner med grønnsaker til Kuurne, trukket av esler, og siden de kom tidlig vekket de lokalbefolkningen. Innbyggerne i Kortrijk kalte således folk fra Kuurne for esler. Tiden gikk, alle ble venner og i dag ler man av det hele og kroner vinneren med et kose-esel.
Men vant du Omloop på lørdag, vinner du neppe esel i Kuurne på søndag.
Faktisk har det aldri skjedd at noen har vunnet begge løpene samme sesong.
Faktisk har ingen proffsyklister vunnet Omloop eller Flandern i samme sesong heller.
Hva kjennetegner Kuurne-Brussels-Kuurne?
Iskaldt, flatt og litt brostein. Været er alltid en faktor, enten det regner, sludder eller bare blåser en sur vind fra en tilfeldig himmelretning. Siden det er relativt flatt vil vi ha flere partier med sidevindskjøring. Vi vil også se lagene bygge opp rundt en spurter heller enn en ren klassikerrytter.
Vi er vant med å se et samlet felt med spurt mot slutten, selv om vi også har unntak. Jasper Stuyven gikk solo da han vant i 2016, det samme gjorde Bob Jungels da han vant i 2019 og det samme skjedde i 2020. Kasper Asgreen angrep lenge før mål – og holdt inn.
Rittet starter som navnet tilsier i Kuurne, men rittet er aldri innom hovedstaden Brussel. Inne i Kuurne kjører feltet flere runder, slik at rittet blir publikumsvennlig når det ikke er pandemi.
Før de kommer tilbake, går rittet over flere klassiske bakker. Ruta i de klassiske bakkene endres hvert år, men bakker som ofte blir brukt er Oude Kwaremont, Kruisberg, Kanarieberg og Nokereberg.
Norske deltagere og sjanser
Uno-X Pro Cycling er invitert til rittet for tredje år på rad. I fjor viste de seg strålende frem underveis med aktiv kjøring, og Jonas Iversby Hvideberg lå i front med blant andre Mathieu van der Poel, inntil det gjensto halvannen kilometer.
Til slutt var det Erik Nordsæter Resell som ble deres bestemann på en tiendeplass.
I årets utgave mangler de sin raskeste mann, Kristoffer Halvorsen, som må stå over grunnet sykdom. Det er likevel et sterkt lag med blant andre Resell, Anders Skaarseth og Lasse Norman Hansen til start.
Det største norske håpet er trolig Alexander Kristoff, som har vist glitrende form i sesonginnledningen og spurtet til seier i Clasica de Almerìa.
Nordmannen har et dedikert Intermarché - Wanty-Gobert rundt seg, bestående av blant andre Sven Erik Bystrøm, samt Adrien Petit og Andrea Pasqualon, som trakk ham opp til seier i det spanske rittet.
Edvald Boasson-Hagen har hatt en lovende start på sesongen med gode prestasjoner i både GP la Marseillaise og Étoile de Bessèges, før TotalEnergies-rytteren måtte gjennom en runde med korona. På søndag er han imidlertid tilbake på startstreken.
Jonas Iversby Hvideberg er på plass i år også, men denne gangen for sitt nye lag, Team DSM. Det samme er Markus Hoelgaard, som får sin første klassikertest for sitt nye lag, Trek-Segafredo.
Dette er Kuurne-Brussels-Kuurne 2022
Årets utgave er 195 kilometer lang, og kommer med noen endringer fra fjoråret.
Arrangøren har valgt å fjerne Oude Kwaremont fra løypa, ettersom den brukes i så godt som alle andre store belgiske klassikere.
Rittet går litt ut av Flandern og inn i Vallonia, hvor Berg Ten Houte, Hameau des Papins og Le Bourlique er nye innslag i rittet. Alle stigningen litt over en kilometer med rundt seks prosent i snitt.
Som avslutning på bakkene i rittet har vi en velkjent kvartett med Kruisberg, Hotond, Côte de Trieu og Kluisberg.
Derfra gjenstår det 52 kilometer til målgang i Kuurne, hvor man skal sykle en sløyfe på 12,5 kilometer som avslutning på rittet.
Totalt består rittet av 13 bakker og fire brosteinspartier.
Fakta
Arrangert for første gang i 1946
I mange år var rittet det første rittet på kalenderen
Avlyst tre ganger på grunn av is eller snø, i 1986, 1993 og 2013
2021-utgaven ble vunnet av Mads Pedersen
Uno-X stiller til start for tredje år på rad
Beste norske plassering er Alexander Kristoffs andreplass fra 2016
Rittet har ingen kvinneutgave
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.