Årets Giro d'Italia er som vanlig en tøff affære, og i tillegg til seks toppavslutninger i fjellene blir det to lengre tempoetapper. Her er alt om de viktigste etappene, favorittene og de norske rytterne.
Sist oppdatert: 14. mai 2024 kl 08.00
LEDER: Tadej Pogačar leder etter én uke av Giro d'Italia, ganske klart. Foto: Cor Vos
Lørdag 4. mai tråkkes Giro d'Italia, årets første Grand Tour, i gang. Til den 107. utgaven av rittet har Arrangør RCS har i år lagt opp til en balansert rute med mer enn 70 kilometer individuell tempo fordelt på to etapper, samtidig som det er seks toppavslutninger.
Årets ritt starter i Venaria Reale og allerede på dag én skal rytterne få flere småtøffe bakker å bryne seg på. Den påfølgende etappen søndag er enda verre med rittets første toppavslutning, den 11,8 kilometer lange klatringen opp Oropa.
I den siste uken venter som vanlig en forrykende avslutning, hvor flere tøffe og brutale klatreetapper venter, blant annet med to forseringer av det samme fjellet på den avgjørende fjelletappen på nest siste dag.
Lenger ned på siden finner du etappeprofiler for alle etappene! Bruk gjerne innholdsmenyen i toppen av siden for å finne frem.
Det var ingen vei rundt det, Tadej Pogačar hadde få problemer med å ta etappeseier og rosa trøye på Oropa. Og det blir tonen for resten av rittet, men kanskje ikke helt den tonen vi er vant med. Her er vår analyse!
Dette er de viktigste etappene
Årets Giro d'Italia er av det mildere slaget med "kun" 44 000 høydemeter klatring, vesentlig mindre enn de foregående årene, i tillegg til at løypa er den korteste siden 1979.
Arrangør RCS har lagt prestisje i å være en motvekt til Tour de France. Der franskmennene har gått for en oppskrift med kortere etapper for å innby til mer offensiv sykling, har italienerne gått for det mer ekstreme, med lange og harde etapper.
Selv om de overordnede tallene sier at det er en "snill" Giro, er det en sannhet med modifikasjoner, for det er rikelig med muligheter til å knagge beskrivelser som ekstremt og brutalt på flere etapper.
Allerede på 2. etappe kommer altså rittets første toppavslutning. Ikke siden 1989 har det vært en så tidlig toppavslutning i rittet, som potensielt tidlig kan skape avstander i sammendraget.
Etappen avsluttes opp til Santuario di Oropa, hvor det både i 2014 og 2017 var målgang. Klatringen er 11,8 kilometer lang med 6,2 prosent stigning.
Deretter roer det seg litt i noen dager, før det på 6. etappe er tre gruspartier på totalt 11,6 kilometer. I motsetning til Strade Bianches 70 kilometer er det lite, men det er alltid en fare forbundet med de gruspartiene, i tillegg til at øvrige deler av etappen går på mange smale, svingete veier og det er mange tøffe knekkere. I utgangspunktet vil det kanskje ikke eksplodere slik det gjorde på grusetappen i 2021, men en etappe det likevel er verdt å være obs på – både for ryttere og fans.
På den 7. etappen venter en ny prøvelse for sammenlagtrytterne, med den 40,6 kilometer lange tempoetappen fra Foligno til Perugia. I likhet med i fjor, har arrangøren valgt å piffe opp en av tempoene litt med en klatring mot slutten av tempoen.
Etter de første 34 kilometerne knekker det oppover de siste 6,6 kilometerne, men med kun 200 høydemeter som skal forseres og en snittprosent på cirka 3, holder nok alle rytterne seg på temposykkelen hele veien.
På den 8. etappen er det duket for årets andre toppavslutning. 14,6 kilometer à 7 prosent venter opp Prati di Tivo, en klatring brukt flere ganger tidligere i Tirreno-Adriatico, men sist i Giroen i 1975.
Totalt sett er det en skikkelig krevende dag med to lengre klatringer underveis og mye opp og ned, som gir totalt cirka 3800 høydemeter klatring.
Etter den første hviledagen etter den niende etappen, kjører RCS direkte på med en lang toppavslutning på den 10. etappen.
Det er mulig det blir noe avventende blant sammenlagtfavorittene, da klatringen bare har 5,6 prosent i snitt og få vedvarende bratte partier, men den er likefullt 17,9 kilometer lang.
Deretter venter flere rolige etapper, før den 14. og 15. etappen virkelig skal sparke i gang en heftig avsluttende uke på årets ritt.
Den 14. etappen er den andre og siste tempoen. Den 31,2 kilometer lange etappen er helt flat, men veiene er noe kronglete, hvor det er viktig å være både sterk og teknisk god.
Den 15. etappen er av mange fremhevet som årets dronningetappe, og med godt over 5 000 høydemeter klatring er det ikke uten grunn.
Skrev jeg at Giroen hadde gått litt bort fra lange, ekstreme etapper? Bare glem det i to sekunder.
Etappen er hele 222 kilometer lang, så dette kan bli en lang og brutal dag. Om det er én etappe man skal gå all in på å knekke Tadej Pogačar og håpe at han havner i problemer, er det nok her.
Underveis skal rytterne over ikoniske Passo del Mortirolo, riktignok fra den "snille" siden fra øst, men det er likevel 12,6 kilometer med 7,6 prosent i snitt.
I avslutning venter en to-delt klatring opp til Livigno, hvor målgang ligger på 2385 meter over havet, altså vil høyden spille en signifikant rolle i avslutningen. Først er det 15 kilometer med 6,4 prosent i snitt før en kort utforkjøring leder rytterne inn i den avsluttende klatringen.
De siste 4,7 kilometerne stiger med 7,7 prosent i snitt, men har noen ordentlig bratte partier og stiger med 19 prosent på det verste. Her kan sekunder og minutter ryke raskt, etter 220 kilometer og seks timer på sykkelsetet.
Deretter venter rittets andre hvildedag, før man på den 16. etappen har en ny 200+ kilometer etappe i fjellene, hvor årets Cima Coppi venter. Stelviopasset (2758 meter over havet) kommer imidlertid tidlig på etappen og en lang transport inn mot avslutningen. De siste 40 kilometerne stiger ujevnt til Val Gardena, så antagelig eksploderer det ikke helt blant favorittene, men en ny lang dag som suger krefter.
På den 17. etappen er rytterne inne i Dolomittene og det er langt mer sannsynlig at det eksploderer. Fem kategoriserte klatringer, 4100 høydemeter og rett inn i Passo Sella, 8,9 kilometer à 7,4 prosent opp til 2244 meter over havet, innbyr virkelig til dans.
I avslutningen skal rytterne klatre opp Passo Brocon to ganger, men fra forskjellige sider, en gang fra nord og en gang fra sør. Klatringene kan skilte med 13,3 kilometer à 6,5 prosent og 11,8 kilometer à 6,6 prosent. Ikke voldsomt, men den siste klatringen er mer ujevn og med brattere partier, og den kumulative effekten av klatring begynner å bli relativt ekstrem.
Etappe 18. og 19 lukter det spurt og brudd lang vei av, før rytterne virkelig skal ha tunga rett i munnen på den 20. etappen.
Ingen toppavslutning, men to forseringer av Monte Grappa med 18 kilometer à 8,1 prosent underveis er nådeløst. Og tunga rett i munnen? Ja, utforkjøringene kan bli en like stor utfordring. Det er nemlig minst like bratt ned og i toppen av utforkjøringen er det spesielt bratt og teknisk.
Fra toppen den siste gangen er det mer eller mindre bare utfor de siste 30 kilometerne av etappen ned til Bassano del Grappa.
Favorittene
De fleste forventer å se Tadej Pogačar ta førersetet tidlig i rittet. Kanskje kan sloveneren klare bragden sykle i rosa trøye fra start til slutt. Sist det skjedde var i 1990, da Gianni Bugno ledet hele veien.
Det skal kanskje godt gjøres, men 6,1 kilometer à 7,4 prosent som topper ut 22 kilometer før mål, pluss en liten knekker bare noen kilometer før mål, er nok til å skape en viss spenning rundt det på den første etappen.
Pogačar vant Tour de France i både 2020 og 2021, men har kommet til kort mot Jonas Vingegaard de to påfølgende årene. Men uten hverken Vingegaard eller fjorårsvinner Primož Roglič, som satser fullt mot sommerens Tour de France, er det vanskelig å se for seg at 25-åringen har noen reelle konkurrenter.
Sammen med Vingegaard, Roglič, Van der Poel og Van Aert har Pogačar sanket den ene etter den andre seieren de siste årene, og tidvis totalt dominert. I år er det blitt seier i Strade Bianche, sammenlagtseier og fire etappeseire i Catalonia rundt, samt en overlegen seier i Liège-Bastogne-Liège.
Det føles nærmest som Pogačar kunne vunnet rittet på bakhjulet, dersom han ønsket det. Den eneste faren virker å være at han brenner for mye krutt – til Tour de France. Sloveneren ønsker nemlig å gjøre det ingen har klart siden Marco Pantani i 1998, å vinne både Giroen og Touren.
Så, hvem er rivalene?
Han fyller 38 år i løpet av årets Giro, men Geraint Thomas går inn i rittet som Ineos Grenadiers' kaptein og akter å kjempe om en podieplass for andre år på rad. I fjor glapp sammenlagtseieren på den nest siste, elleville etappen.
Waliseren har ikke vært forrykende denne sesongen og med 13. plass sammenlagt i Tour of the Alps så han ikke ut som en overbevisende podiekandidat til Giroen, men har nok lagt grunnlaget og bygget form med tanke på å toppe mot slutten av rittet.
Thomas har et solid lag rundt seg, blant annet med Tobias Foss og Thymen Arensman, som begge er blitt topp-ti i Giroen tidligere.
En som har sett hetere ut, er Romain Bardet. Den franske Team dsm-firmenich PostNL-rytteren ble nummer fem i Tour of the Alps før han to dagere senere ble nummer to i Liège-Bastogne-Liège, kun slått av Pogačar.
Syklet Giroen både i 2021 og 2022, og endte da som henholdsvis syv og seks i sammendraget. Den store utfordringen for 33-åringen blir utvilsomt tempoene, hvor det kan ryke to-tre minutter til for eksempel Thomas. Fordelen hans? Han har som regel god formutvikling utover i treukersrittene og trives godt i de høye, lange fjellene, som det er rikelig av i siste halvdel.
En som trives langt bedre på temposykkelen er colombianeren Daniel Martínez (Bora-hansgrohe). Etter at Emanuel Buchmann ble vraket, har Martínez en klar rolle som kaptein i det tyske laget.
Martínez er colombiansk tempomester av året og vant opp både de tøffe bakkene Alto de Foía og Alto de Malhão i Volta ao Algarve. Han mestrer med andre ord to helt essensielle deler av årets Giro.
Hans beste Grand Tour-plassering er en femteplass fra Giroen i 2021, da han hjalp Egen Bernal til seier. Etter overgangen fra EF Pro Cycling foran 2021-sesongen, ble Martínez mye brukt som hjelperytter i Ineos Grenadiers, og bortsett fra sammenlagtseier i Baskerland rundt i 2022, har de store seirene uteblitt.
Til årets sesong signerte han med Bora-hansgrohe, og 28-åringen får en gyllen anledning til å vise at han er en kapabel og vedvarende Grand Tour-kaptein i årets Giro.
Ben O'Connor (Decathlon-Ag2r La Mondiale) viste virkelig gryende form i Tour of the Alps, hvor han endte som annenmann. Australieren har gjentatte ganger de siste årene vist seg som en pålitelig og strålende rytter i én uke lange ritt, men har til nå ikke klart å gjenskape fjerdeplassen han tok i Tour de France 2021.
I år har han også etappeseier og annenplass sammenlagt i UAE Tour, samt femteplass i Tirreno-Adriatico. Mestrer klatring og tempo bra, er en offensiv rytter og har også en formsterk og kapabel Aurélin Paret-Peintre som støtte.
Cian Uijtdebroeksskapte overskrifter da han valgte å forlate Bora-hansgrohe i vinter, med ett år igjen av kontrakt. Etter kaos og motstridende uttalelser i pressen, fikk 21-åringen til slutt signere for det allerede stjernespekkede Visma-Lease a Bike.
Som vinner av Tour de l'Avenir i 2022, er belgieren av mange regnet som en fremtidig Grand Tour-vinner og har allerede flere topp-ti-plasseringer bak seg i WorldTour-etapperitt. Ble også nummer åtte i Vuelta a España i fjor, i et ritt hvor det etter sigende skal ha vært interne stridigheter og rivaleri med hans egen lagkamerat, Aleksandr Vlasov.
Årets Giro blir en ilddåp for Uijtdebroeks, hvor han fint kan kjøre høyt i sammendraget, og vil antagelig mest av alt ta med seg mye viktig erfaring videre i karrieren.
Juan Pedro López, eller «Pepe López» som han gjerne kalles var svært overbevisende i Tour of the Alps med en etappeseier og sammenlagttriumf som fasit.
Spanjolen har imidlertid en stor akilleshæl i temposykling. Den lille og lette Lidl-Trek kommer til å tape mye tid på tempoene, som fort ødelegger hans podemuligheter.
I tillegg kan det også være at han vil ha en synkende formkurve utover i Giroen, gitt der han var i Tour of the Alps. Om han klarer å holde formen ved like, lukter det en etappeseier i den siste uken. Med mindre Pogačar bestemmer seg for at han skal ha alt, da.
Og bare for å ha nevnt han, siden han er, ja, Nairo Quintana: Nairo Quintana (Movistar). Noen andre long shots: Antonio Tiberiog Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Hugh Carthy (EF Pro Cycling), Eddie Dunbar (Jayco-AlUla), Michael Woods (Israel - Premier Tech) og Florian Lipowitz (Team dsm-firmenich PostNL).
Norske ryttere
Det er tre norske ryttere til start i årets ritt:
Tobias Foss (Ineos Grenadiers)
Torstein Træen (Bahrain Victorious)
Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates)
Foss fikk karrierens store gjennombrudd i Giro d'Italia i 2021, da han tok en (da) historisk niendeplass i sammendraget. Til årets utgave er han med som hjelperytter for fjorårets toer, Geraint Thomas.
26-åringen fra Vingrom har imidlertid to etapper hvor han skal kjøre for egne sjanser, og som er viktig til målet om OL-medalje senere i år, nemlig på de to tempoetappene i rittet. Tempoene kommer på 7. og 14. etappe og er henholdsvis 40,6 og 31,2 kilometer lange.
Træen og Bahrain Victorious kommer nok inn i rittet med håp om å jakte etappeseire, blant annet i spurtene med Phil Bauhaus, og at Damiano Caruso (fjerdemann i fjor) kan kjøre for et godt sammendrag. Træen vil nok kunne få frie tøyler til å jakte brudd i fjellene.
Stake Laengen har en klokkeklar rolle i rittet: Han skal beskytte Pogačar så lenge og så mye han kan, slik han også har gjort i Tour de France de siste årene.
Knut var selv aktiv Norgescup-syklist på landeveien i sine yngre dager. De siste ti årene har han dekket norsk og internasjonal sykkelsport tett, sykler fremdeles mye og gjør også tester av sykler og utstyr. Har du en sak Knut kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Alle etappene i Giro d'Italia 2024
1. etappe, 4. mai: Venaria Reale - Torino, 140 kilometer
2. etappe, 5. mai: San Francesco Al Campo - Santuario Di Oropa, 161 kilometer
3. etappe, 6. mai: Novara - Fossano, 166 kilometer
4. etappe, 7. mai: Acqui Terme - Andora, 190 kilometer
5. etappe, 8. mai: Genova - Lucca, 178 kilometer
6. etappe, 9. mai: Torre Del Lago Puccini (Viareggio) - Rapolano Terme, 180 kilometer
7. etappe, 10. mai: Foligno - Perugia, 40,6 kilometer (tempo)
8. etappe, 11. mai: Spoleto - Prati Di Tivo, 152 kilometer
9. etappe, 12. mai: Avezzano - Napoli, 214 kilometer
… 1. Hviledag, 13. mai …
10. etappe, 14. mai: Pompei - Cusano Mutri, 142 kilometer
11. etappe, 15. mai: Foiano Di Val Fortore - Francavilla Al Mare, 207 kilometer
12. etappe, 16. mai: Martinsicuro - Fano, 193 kilometer
13. etappe, 17. mai: Riccione - Cento, 179 kilometer
14. etappe, 18. mai: Castiglione Delle Stiviere - Desenzano Del Garda, 31,2 kilometer (tempo)
15. etappe, 19. mai: Manera Del Garda - Livigno (Mottolino), 222 kilometer
… 2. hviledag, 20. mai …
16. etappe, 21. mai: Livigno - Santa Cristina Valgardena (Monte Pana), 202 kilometer
17. etappe, 22. mai: Selva Di Val Gardena - Passo Brocon, 159 kilometer
18. etappe, 23. mai: Fiera di Primiero - Padova, 178 kilometer
19. etappe, 24. mai: Mortegliano - Sappada, 157 kilometer
20. etappe, 25. mai: Alpago - Bassano del Grappa, 184 kilometer
21. etappe, 26. mai: Roma - Roma, 125 kilometer
Årets løype er totalt 3 400,8 kilometer lang.
Giro d'Italia på TV
I Norge er det Eurosport/Discovery+ som har rettighetene til Giro d'Italia. Rittet sendes lineært på enten Eurosport 1 eller Eurosport Norge, samt på stream på Discovery+.
I vårt sendeskjema, som oppdateres ukentlig, kan du se nøyaktige sendetider:
Her får du alltid full oversikt over sykkel på TV i dag, både på TV 2, Eurosport og Discovery. Kanaler, sendetider og hvilke norske ryttere er også inkludert i vårt sendeskjema!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.
Tour de France er det største rittet i verden, og Giro d'Italia er fortsatt lillebror. Men statusen for rytterne har økt de siste årene, antall tv-seere også, så selv om rittet går i mai og ikke fellesferien - begynner de å nærme seg hverandre.
Hvem har flest sammenlagtseire i Giro d'Italia?
Alfredo Binda, Fausto Coppi og Eddy Merckx har alle vunnet rittet fem ganger. Mario Cipollini har vunnet rekordmange 42 individuelle seire.
Hva er den mest kjente klatringen i Giro d'Italia?