Her er din komplette guide til et av årets høydepunkt, Flandern rundt. I Ronde van Vlaanderen er Alexander Kristoff, Sven Erik Bystrøm og Susanne Andersen trolig de norske håpene.
FLANDERN RUNDT: Kan disse tre, Alexander Kristoff, Sven Erik Bystrøm eller Susanne Andersen, få til noe stort i Flandern rundt? Foto: Cor Vos
Lesetid: 11 minutter
Søndag kulminerer de belgiske brosteinsklassikerne med den største av de alle, Flandern rundt, eller Ronde van Vlaanderen, som belgierne sier.
Rittet som gjør at belgierne går mann av huse, som gjør at belgiske aviser fyller titalls med sider om sykling, og som syklistene strammer skruen mot hvert eneste år.
Med en over 100 år lang historie er det liten tvil om at Flandern rundt er ikonisk, og det er en av de merkedagene på sykkelkalenderen.
Kombinasjonen av rittets lengde, smale veier, mange og tøffe bakker, både på asfalt og brostein, gjør rittet til en brutal og dramatisk affære.
Etter å ha blitt flyttet til høsten i fjor, er rittet i år tilbake på sin tradisjonelle dato, den første søndagen i april, og med Paris-Roubaix utsatt til høsten står det enda mer på spill for rytterne som trenger et stort resultat på våren.
Løypa – herrer
Årets utgave for herrene er 253,4 kilometer lang, ekskludert den ti kilometer lange nøytrale sonen. På veien mellom Antwerp og Oudenaarde skal rytterne forsere 19 bakker, mens det er seks flate brosteinspartier på menyen i tillegg.
De første 100 kilometerne er relativt flate, men er vindutsatt og det kan bli lagt litt press her. Den første utfordringen kommer etter rundt 85 kilometer, hvor man har brosteinspartiene Lippenhovestraat (1,3 kilometer) og Paddestraat (1,5 kilometer) rygg i rygg.
Etter 101 kilometer kommer den første bakken, Kattenberg (800 meter à 6 prosent), som etterfølges av brosteinspartiet Holleweg (1,5 kilometer) som går slakt oppover. Ti kilometer senere skal man nok en gang over Holleweg.
Ti kilometer senere (etter 121 kilometer) skal vi ha den første av tre forseringer av Oude Kwaremont (2,2 kilometer à 4 prosent).
Herfra skal rytterne begynne å tynes og utskillelsen skal smått begynne å skje. I kjapp rekkefølge kommer bakkene Kortekeer (etter 131 kilometer), Eikenberg (139 kilometer), Wolvenberg (142,5 kilometer), Molenberg (152 kilometer), Marlboroughstraat (156,4 kilometer), Berendries (160 kilometer) og Valkenberg (165,8 kilometer).
Slik vi har sett rittutviklingen så langt i klassikersesongen, er det potensielt duoen Berg Ten Houte (1,1 kilometer à 6 prosent) og Kanarieberg (1,1 kilometer à 7,7 prosent), som kommer henholdsvis med 76,1 og 70,6 kilometer til mål, som kan åpne finalen.
Og er den ikke åpnet der, så åpnes den virkelig med 54,6 kilometer til mål, når den andre forseringen av Oude Kwaremont kommer.
Deretter venter også første gang opp Paterberg (360 meter à 12,9 prosent) bare tre kilometer senere.
Det fortsetter å gå slag i slag nå med tøffe utfordringer. Først ikoniske Koppenberg (600 meter à 11,6 prosent), så Steenbeekdries (700 meter à 5,3 prosent) og deretter Taaienberg (530 meter à 6,6 prosent), mellom 44 og 36 kilometer til mål.
Deretter gjenstår det bare tre bakker. Først Kruisberg-Hotond (26,5 kilometer til mål). Her stiger det totalt i 2,5 kilometer med 5 prosent i snitt.
I Kruisberg er det også 450 meter med brostein. Hotond er den falske flata hvor Alexander Kristoff i 2015 støtet seg av gårde sammen med Niki Terpstra og avgjorde Flandern rundt.
Deretter gjenstår bare en ny omgang med duoen Oude Kwaremont og Paterberg, før det er 13 kilometer med strake veien til Oudenaarde, etter den siste gangen opp Paterberg.
Løypa – kvinner
Kvinnes utgave av Flandern rundt er 152,4 kilometer lang og har start og målgang i Oudenaarde.
Også for dem er den første utfordringen Lippenhovestraat og Paddestraat, som kommer med 112 kilometer til mål.
Årets utgave ser noe tøffere ut enn den har vært tidligere år, med en økning i antall bakker. I år er det 13, mot fjorårets ti.
Som i herrenes utgave er den første som venter dem Kattenberg, den kommer med 95 kilometer til mål.
Kort etter følger Edelareberg (1,5 kilometer à 4,2 prosent), før Boigneberg (1,2 kilometer à 5,1 prosent) blir den tredje bakken i løpet av ti kilometer.
En kvartett av tette bakker venter etter ti kilometer med noe roligere terreng. Molenberg kommer med 75 kilometer til mål, så kommer Marlbroughstraat, Berendries og Valkenberg kjapt etter hverandre.
Boksåpneren i rittet blir meget mulig den samme som i herrerittet, når Berg Ten Houte kommer med 50 kilometer til mål, med Kanarieberg like etter.
Deretter gjenstår bare fire bakker, det er de samme som i herrerittet. Over de siste 40 kilometerne kommer Taaienberg, Kruisberg-Hotond, Oude Kwaremont og Paterberg, før målgang venter i Oudenaarde, 13 kilometer fra Paterberg.
I herrenes utgave er det fem nordmenn til start: Alexander Kristoff, Sven Erik Bystrøm og Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates), Amund Grøndahl Jansen (Team BikeExchange) og Edvald Boasson-Hagen (Total Direct Energie).
UAE-duoen Kristoff og Bystrøm har vist meget lovende takter den siste uken.
Kristoff var litt bakpå i Gent-Wevelgem, men fikk likevel en god gjennomkjøring. I Dwars var han for alvor med, da han angrep etter Taaienberg. Han satt med i en gruppe som jaktet kommende vinner Dylan van Baarle lenge, før han spurtet til sjetteplass, i en spurt hvor han ble hindret av en flyvende radio.
I tillegg ser UAE endelig ut til å ha lykkes med å få i stand et meget godt klassikerlag. Matteo Trentin er i strålende form, samtidig som Rui Oliveira også viste seg sterk i Dwars. Det taler til nordmennenes fordel.
Boasson-Hagen har strevet med formen etter sykdom og det er usikkert hvorvidt han er kapabel til å prege rittet. Dessuten er lagkamerat Anthony Turgis i svært godt slag denne sesongen, og laget kjører trolig for franskmannen.
Han var tilbake i konkurranse i Gent-Wevelgem og Dwars, men også hans form er et usikkerhetsmoment. BikeExchange har også Michael Matthews i svært god form, og han blir trolig deres kort.
I kvinnenes utgave er det syv ryttere til start: Susanne Andersen (Team DSM), Vita Heine (Massi-Tactic), Emilie Moberg (Drops-Le Col), samt de fire Team Coop-Hitec Products-rytterne Anne Dorthe Ysland, Amalie Lutro, Ingvild Gåskjenn og Mari Hole Mohr.
Stine Borgli er dessverre ikke til start, da hun har valgt å si ifra seg plassen sin. FDJ-rytteren er den som har vist best form den siste tiden, og kjørte inn til en sterk tiendeplass i Dwars.
Andersen gikk ned i en velt i Gent-Wevelgem som har preget henne siden, og er dermed litt usikker på hva hun kan prestere i rittet.
Moberg og Heine er erfarne ryttere. Heine har fem utgaver av Flandern på sin CV, og ble nummer 18 i 2019, så kan på en god dag være med langt fremme.
Moberg syklet Flandern sist i 2017 og har i likhet med Heine fem utgaver bak seg, men har ikke fullført ved tre anledninger.
Favorittene – herrer
Du må regne med å høre mye om «de tre store» i årene som kommer, for slik stoda er nå, er det de tre det ofte kommer til å handle om.
Vi har ikke sett de i duell siden Milano-Sanremo, men når Flandern rundt tråkkes i gang søndag morgen, er selvsagt Wout van Aert (Jumbo-Visma), Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) og Julian Alaphilippe (Deceuninck – Quick-Step) alle til start.
Fjorårets utgave var det Van der Poel som vant, etter spurtduell med Van Aert, etter at Alaphilippe hadde kollidert med en motorsykkel tidligere.
I Dwars door Vlaanderen var både Van der Poel og Alaphilippe tamme, mens Van Aert sto over. Belgieren tok imidlertid en overbevisende seier i Gent-Wevelgem, og med det seiler han opp som den største favoritten.
Deceuninck – Quick-Step har imidlertid det kollektivt sterkeste laget, og kommer nok til å legge press tidlig. I E3 Saxo Bank Classic spilte de ut kortene sine på strålende vis og tok seieren med Kasper Asgreen. Dansken er, sammen med Yves Lampaert og Florian Sénéchal, kapabel til å vinne. Så spørs det hvor mye DQS lener seg mot Alaphilippe.
Dessverre er Zdenek Stybar ute med hjerteproblemer. Tsjekkeren har sett utrolig skarp ut den siste tiden, men nok en gang ødelegger sykdom eller skader for ham.
Etter en formidabel soloseier i Dwars, seiler Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers) opp som en av de store utfordrerne. Har også gode ryttere rundt seg i Thomas Pidcock og Luke Rowe.
Etter å ha vært koronasyk, var Peter Sagan (Bora-hansgrohe) plutselig der oppe i Milano-Sanremo og ble nummer fire. Tok også en etappeseier i Katalonia rundt, men er litt av og på. Har ei heller kjørt noen av klassikerne i oppkjøringen, så her kjører han på ren rutine. Om han klarer å gå rett inn i rittet og prestere, er det en stor prestasjon.
Trek-Segafredo har også et godt kollektiv, med Sanremo-vinner Jasper Stuyven, Mads Pedersen, Alex Kirsch og Edward Theuns. Kan gjøre det bra dersom de spiller kortene sine riktig.
Nevnte Anthony Turgis (Total Direct Energie) har topp-ti-plasseringer i Kuurne-Brussels-Kuurne, Milano-Sanremo, Gent-Wevelgem og Dwars door Vlaanderen og må være å regne med.
Det samme med Giacomo Nizzolo (Qhubeka-Assos), som så langt denne våren viser seg som langt mer enn en spurter. Greg Van Avermaet og Oliver Naesen (AG2R Citroën) skal man aldri avskrive.
Videre i køen står det plenty av navn man heller ikke skal glemme. Matteo Trentin, Sep Vanmarcke (Israel Start-Up Nation), Stefan Küng (Groupama-FDJ), Søren Kragh Andersen og Tiesj Benoot (Team DSM), Michael Matthews (Team BikeExchange) og Alberto Bettiol (EF Education-Nippo), for å nevne noen.
Favoritter – kvinner
Til tross for at hun kom rett fra høyden på Tenerife, viste Annemiek van Vleuten (Movistar) at hun nok er den største favoritten til en meget tøff Flandern rundt-utgave.
I Knokteberg klinte hun til sammen med Kasia Niewiadoma (Canyon-SRAM), og de to holdt unna for forfølgerne, og Van Vleuten spurtet inn til seier.
De to later til å være de sterkeste i bakkene, og kommer nok til å angripe tidlig. Spesielt Niewiadoma er avhengig av å løs, og helst komme alene til mål, skal hun klare å vinne.
Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo) er vårens store formrytter og har vært grusomt sterk. Spesielt i Trofeo Alfredo Binda tok hun en overbevisende soloseier. Klarte ikke å følge den ovennevnte duoen i Dwars, men formen skal være bra, det viste hun i Gent-Wevelgem.
Hun har også et forrykende lag rundt seg, med to tidligere vinner i Ellen van Dijk og Lizzie Deignan, samt Lucina Brand. Trek kommer til å spille ut kortene sine her, og alle fire er kapable til å vinne.
SD Worx stiller også selvsagt meget sterk, med regjerende verdensmester Anna van der Breggen og Chantal Van den Broek-Blaak, begge med seire i henholdsvis Omloop Het Nieuwsblad og Strade Bianche tidligere i sesongen.
Marianne Vos (Jumbo-Visma) er oppe og nikker igjen, og i Gent-Wevelgem vant hun sin første belgiske klassiker siden Flèche Wallonne i 2013. Har vist god form gjennom hele våren, blant annet med syvende- og annenplass i henholdsvis Strade Bianche og Trofeo Alfredo Binda.
Cecilie Uttrup Ludwig (Groupama-FDJ) skal heller aldri avskrives. Nummer fem og tre i henholdsvis Strade og Binda, og en av dem som går best i bakkene. Andre navn man må regne med er Grace Brown (Team BikeExchange), Floortje Mackaij (Team DSM), Lisa Brennauer (Ceratizit-WTN), Lotte Kopecky (Liv Racing), Marta Bastianelli (Alé BTC Ljubljana) og Elisa Balsamo (Valcar – Travel & Service).
TV
Herrenes ritt sendes på Eurosport 1/Player, Discovery+ og TV 2/Sumo fra klokken 09.55, med forventet målgang rundt klokken 16.20.
Kvinnes ritt sendes på Eurosport 1/Player og Discovery+ fra klokken 16.45, med forventet målgang rundt klokken 18.20. Kvinnenes ritt sendes på TV 2 Sport 2 fra klokken 16.15.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.