TRAFF GAMLE KJENTE: Foran herrenes fellesstart slo Carl Fredrik Hagen av en prat med sin gode venn, Hans Falk. 65-åringen er på bedringens vei etter at han fikk akutt blodkreft i fjor høst. FOTO: Jarle Fredagsvik
Lesetid: 9 minutter
SANDNES: Nesten ett år har gått siden den norske sykkelmiljøet fikk den grufulle og nesten uvirkelige beskjeden om at Hans Falk, sportssjef i Norges Cykleforbund, var blitt rammet av akutt blodkreft.
I tillegg kom beskjeden kun dager før den norske troppen skulle troppe opp på Gardermoen og sammen sette kursen mot Sykkel-VM i Australia.
På flyet mellom Frankfurt og Singapore sto det som skulle vært Falks flysete ubarmhjertig tomt. Mens Kai Lexberg, Knut Lund, Kurt Asle Arvesen og Arne Gunnar Ensrud skulle styre Norge mot medaljer, skulle sportssjefen kjempet for livet inne på Rikshospitalet i Oslo.
Det var heller ikke til å unngå at også de norske utøverne var preget:
– Det var selvfølgelig ingen hyggelig beskjed å få, erkjenner Sven Erik Bystrøm.
– Å få beskjeden i fjor var et ganske stort sjokk. Men vi visste han var sterk og ville kjempe. Vi har holdt kontakten underveis. Jeg har heiet på ham hver dag, sier Carl Fredrik Hagen til Landevei.
Etterlengtet retur til sykkelfamilien
For sykkel-Norge var det derfor veldig gledelig at den 65 år gamle svensken var tilbake i miljøet under NM forrige helg.
Med langt mer farge i ansiktet og både mer kjøtt og muskler på kroppen, begynte sportssjefen å ligne mer på seg selv igjen. Han fikk æren av å dele ut medaljer og blomster til rytterne under juniorenes fellesstart.
Søndag ettermiddag, da menn herrer elite skulle slippe til i en tøff rundløype rundt Melsheia, tok han oppstilling i nærheten av der rytterne skrev seg inn før start. Da tok det heller ikke lang tid før flere av utenlandsproffene oppsøkte ham.
– Det var utrolig fint å se «Hampe» på sykkelritt igjen og «in action» etter den kjipe nyheten i fjor Jeg møter ham stadig vekk i forbundsbilen i Follo når jeg sykler, men da blir det jo bare med et vink. Han har betydd veldig mye for oss «litt eldre proffer» - både i form av kommunikasjon og trygghet, men også at han vært lenge i gamet og turt å satse på oss før vi ble proffer (ref Markus Hoelgaard og meg i VM i Innsbruck), sier Carl Fredrik Hagen til Landevei.
Veien tilbake har imidlertid vært beintøff. Det legger heller ikke «Hampe», som han kalles blant venner, skjul på selv.
De første tre månedene på Rikshospitalet var han igjennom fire kurer med cellegift. Det tok etter hvert knekken på kreftcellene i benmargen hans. Risikoen er dog stor for at kreften kommer tilbake igjen om man ikke gjennomgår en stamcelletransplantasjon.
For å gjøre pasienten frisk utraderer man helt enkelt immunforsvaret og bygger opp et nytt med stamceller fra et annet menneske. Bivirkningene er ofte ubehagelige, og i verste fall dødelige.
– Doktoren sa når det var på det verste, at det nok var 1-2 dager unna av at kroppen ikke tålte mer cellegift. Det var nok veldig ille, sier Falk til Landevei.
– Hvordan reagerer man på behandlingen med cellegift?
– Cellegiften tar på hele kroppen, det er ikke bare kreftcellene. Man blir trøtt og sliten. Man får kvalmedempende, så jeg har ikke vært dårlig på den måten, men veldig sliten, innrømmer han.
– Er vel egentlig pensjonist ...
Falk er nå tilbake i 20 prosents stilling i det norske forbundet, noe som betyr at han er tilgjengelig én dag i uka.
Det er imidlertid ting som tyder på at han aller helst har lyst til å jobbe litt mer, og er nødt til å holdes litt tilbake.
– Etter svenske regler er jeg vel egentlig pensjonist. Men jeg har lyst til å jobbe litt til, humrer han.
– Du holder deg innafor dine 20 prosent?
– Det blir vel litt mer enn det, for det er litt vanskelig med den jobben man har. Legene er ganske bestemt på at man skal komme tilbake i rolig tempo. Og så sier de at du som driver med eliteutøvere, du vet at om de er skadet eller syke i et halvt år, kan du ikke begynne på 100 prosent. Det blir nok en opptrapping fra 0-100 som vil pågå en stund til.
– Jeg er glad for å være tilbake på jobb, og det er jobb jeg virkelig trives i. Sykkel er min passion i livet. Det er både hobby og jobb. Det kan være vanskelig å skille. Jeg skal nok passe meg på å hoppe tilbake i full stilling.
Med mesterskapet i Sandnes har han nå vært til stede under utrolig 53 nasjonale mesterskap på rad. Flesteparten av dem under sitt virke som rytter og leder i det svenske forbundet:
– Først var det vel 38-39 mesterskap i Sverige, og så en del i Norge. Jeg føler meg såpass frisk og bra at jeg ønsker å være tilbake i miljøet og se hva som foregår, sier han.
– Hvor mye har du gledet deg til å komme deg tilbake til NM etter det du har vært igjennom?
– Jeg har vært veldig glad etter at den avgjørelsen ble tatt. Jeg har gledet meg lenge, og så vet jeg at kona har vært litt forsiktig og er engstelig for at det skal bli for mye jobb.
Tung tid for familien
Det er da også i de nære relasjonene at bekymringen for 65-åringens akutte helsesituasjon har vært mest belastende.
Han har tre voksne barn, men i tillegg en 16 år gammel sønn som han vet har hatt det tungt.
– Han har ikke sagt så mye om det, men jeg vet han har hatt det tøft. Kona har selvsagt også vært urolig og tenkt på hva som skjer om man ikke klarer det. Det har nok vært veldig tøff tid, framfor alt for kona og yngstegutten. Utviklingen har gått rett vei, og da går det bedre for dem og, påpeker Falk.
– Hva med deg?
– Egentlig har det vært overraskende lite å bekymre seg for. Den mentale helsen har vært utrolig bra. Jeg gråt nok en gang da jeg ringte til barna og fortalte at jeg hadde kreft, men ellers har det egentlig bare vært positive tanker. Jeg har tenkt at «jeg er der jeg er», og så får man gjøre det beste ut av det. Det har egentlig ikke vært noen bevisst strategi om at «nå skal jeg kjempe». Det er litt lotteri om hvem som klarer seg, og dem det ikke går like bra med. Men det er vel sånn jeg er på en måte.
Han innrømmer at det også var påtrykk fra kona som gjorde at han oppsøkte legen kort tid før avreisen til Australia i fjor høst.
– Om man er dårlig, så skal man gå til legen. I mitt tilfelle så følte jeg at det var noe som ikke stemte ettersom jeg var helt ferdig bare jeg gikk opp en trapp og følte meg sliten. Jeg hadde nok ikke gått til legen om ikke kona mer eller mindre hadde tvunget meg. Jeg hadde bare fire dager igjen før avreise til VM, så det ville jeg ikke gå glipp av. Til slutt måtte jeg gå til legen og fikk den beskjeden.
Valgte åpenhet rundt helsa
Da gjorde det ikke så mye at mesterskapet i Wollongong måtte gå uten hans tilstedeværelse. I stedet mottok Falk rørende meldinger fra både fjern og nær etter at han valgte å være helt åpen om sykdommen sin.
– Det er klart at folk ville spørre hvis jeg ikke dukket opp i VM, og lurte på hva som hadde skjedd. Det er ingen grunn til ikke å være åpen om det. Folk rammes av forskjellige ulykker og sykdom, Det er ikke noe rart ved det. Det er jo livets gang, det. Så det er bare å fortelle akkurat hvordan ting står, sier han.
Norge åpnet mesterskapet fantastisk ved å sanke inn gull både under U23-tempoen ved Søren Wærenskjold, før Tobias Foss hentet hjem verdensmestertrøya fra temposykkelen i eliteklassen.
– Jeg vil sende en stor takk til Hans Falk som er på sykehuset nå. Jeg sender noen tanker til ham og ønsker ham alt godt, sa Wærenskjold i det offisielle seiersintervjuet på TV.
Det var plent umulig å holde sportssjefen unna TV-skjermen på Rikshospitalet.
– Hvordan var det å ligge på sykehuset og se VM-gull tikke inn, mens du mottok meldinger fra fjern og nær?
– Det var en spesiell situasjon. Man skulle ønske at man var der, samtidig blir man stolt og glad over det de presterer på deres vegne og for støtteapparatet. Jeg var urolig glad, og kjente vel egentlig at jeg var tilbake igjen uansett om jeg gikk på cellegift. Det var en utrolig lettelse å se at de presterte som de gjorde.
Føles som jeg er «back in business»
Han anslår at han begynner å nærme seg «90-95» prosent av kapasiteten han hadde før han ble syk.
– Kanskje 100 prosent i selve følelsen, men så vet jeg jo at immunforsvaret er litt nedsatt. Muskelstyrken var vel stort sett borte da jeg kom hjem fra transplantasjonen. Den har jeg bygget opp litt langsomt, men jeg kjenner at jeg ikke har den samme muskelstyrken jeg hadde før jeg ble syk. Men følelsen i seg selv, den er nesten på 100 prosent.
– Er denne kampen vunnet eller er det noe som vil pågå livet ut?
– Man kan alltid få tilbakefall, men akkurat nå føles det som jeg er back in business, og så får man se hva som dukker opp utover.
Har begynt å planlegge VM-comeback
Allerede nå har han forsiktig begynt å planlegge et nytt comeback i VM-sammenheng. Lørdag 5. august starter nemlig Sykkel-VM i den skotske byen Glasgow.
– Jeg er ikke 100 prosent klar, men jeg skulle tro at jeg havner noen dager i Skottland. Jeg vet ikke med hele perioden, men jeg skal prøve å komme meg dit. Slik jeg føler meg akkurat nå, er jeg såpass bra at det ikke skal være noe problem.
– For å jobbe?
– Ja, reiser jeg dit, er det for å jobbe. Jeg reiser ikke dit som turist. Men det er vanskelig å si hvordan man reagerer. Jeg har jo ikke jobbet 4-5 dager i strekk på nesten et år. En dag går bra, to dager går sikkert bra - hvordan kroppen reagerer på en lengre arbeidsperiode er det for tidlig å si noe om akkurat nå.
Det er en beskjed som også gleder Carl Fredrik Hagen:
– Jeg ble veldig glad for å se ham i helgen, og håper han gradvis bare blir bedre og bedre utover. Sykkel-Norge trenger en person som ham, og jeg er sikker på at alle proffene og andre satsende syklister i Norge er enige om det – at han har et bra menneske, dyktig fagperson og en som har vært savnet i miljøet.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.