SNAKKER UT: Hans Falk mener nedbemanningsprosessen som er blitt kjørt av Norges Cykleforbund og generalsekretær Kjersti Størset kunne vært løst bedre. Foto: Henrik Alpers
Lesetid: 11 minutter
Mens sykkelsesongen forsiktig har dratt i gang ute på kontinentet, sitter Norges Cykleforbund fremdeles i en prosess der nedbemanning og økonomiske kutt er den nye hverdagen.
Overfor Landevei har generalsekretær Kjersti Størset bekreftet at «cirka 2,4 årsverk vil forsvinne i løpet av 2024». Hvordan det skal skje, ønsker hun ikke å uttale seg om nå.
Det skapte oppstandelse da TV 2 den 1. desember skrev at å kutte bort sportssjefsstillingen til Hans Falk (65) var blant grepene forbundet ønsket å gjennomføre.
Status for situasjonen to måneder senere, er at nedbemanningsprosessen til NCF fremdeles ikke er sluttført.
Landevei har den siste tida sendt en rekke spørsmål til generalsekretæren i forbundet om prosessen fram til nå. I stedet for å svare på konkrete spørsmål, har Størset valgt å sende en generell uttalelse på vegne av forbundet:
– De endringer og reduksjoner som gjøres blir tatt etter en grundig gjennomgang av hele organisasjonen, der alle avdelinger og funksjoner blir vurdert. Dette inkluderer også toppidrett. Vi har vært, og er, i tett dialog med NIF (Norges Idrettsforbund) og Olympiatoppen, og vi har alle den samme ambisjonen om å komme fram til en organisering og ressursbruk i NCF som best mulig løser de oppgaver forbundet har, basert på rammebetingelsene som foreligger. Det er ikke riktig av oss å gå inn på detaljer vedrørende personalforhold og det er for tidlig å kommentere hvordan organisasjonen vil se ut etter endt prosess, skriver Størset til Landevei.
Dette svaret er noe avkortet – du kan lese hele i egen faktaboks.
Fikk beskjed om egen stilling via Teams
Innenfor administrasjonen i NCF har det imidlertid ulmet over tid.
Landevei vet at de ansatte ble informert om de økonomiske grepene forbundet så for seg å ta under et vanlig «tirsdagsmøte» den 24. oktober.
I forkant var det kun verneombud og tillitsvalgte som var informert om møtets agenda.
Her fikk de ansatte i administrasjonen for første gang se et organisasjonskart der sportssjefsstillingen til Hans Falk ikke var foreslått videreført.
Tilfeldigheter ville ha det til at han ikke var fysisk til stede under møtet. Dette fordi han hadde en tannlegetime i det samme tidsrommet. Løsningen ble derfor å koble seg opp via Teams (digitalt fellesmøte) på mobilen, og høre på informasjonen mens han kjørte bilen sin tilbake til forbundskontorene i Asker.
I etterkant er Falk kritisk til at møtet ikke ble lagt til et tidspunkt som passet for alle de ansatte.
– Jeg hadde avtalt et møte med Kjersti (Størset) klokka 10:00 samme dag, så hun visste at jeg var tilbake igjen til den tid. Nå var det mer sånn at jeg var tilbake idet man var i ferd med å runde av møtet.
– Hvordan var det å motta beskjeden på den måten?
– Jeg synes det er helt forferdelig å få en slik beskjed uten at du er fysisk til stede, øye mot øye.
– Hvorfor ble det sånn?
– Jeg vet ikke. Det må du spørre generalsekretæren om. Det hadde ikke vært noe problem i det hele tatt å endre starttidspunktet for møtet. Slik skjer jo hele tiden, sier Falk.
Les hele svaret fra Norges Cykleforbund
– 2024 blir et krevende år, også for NCF. Fra 2018 og frem til i dag har NCF gått med et akkumulert overskudd. Den organiseringen vi har i dag, har vi hatt lenge og det er gode grunner for å revurdere organiseringen med jevne mellomrom. Den økonomiske situasjonen samfunnet er inne i, treffer også NCF. Dette gir et ekstra insitament til å finne kostnadseffektive tiltak. I dette arbeidet har vi også måtte se på bemanningen vår. De endringer og reduksjoner som gjøres blir tatt etter en grundig gjennomgang av hele organisasjonen, der alle avdelinger og funksjoner blir vurdert. Dette inkluderer også toppidrett. Vi har vært, og er, i tett dialog med NIF (Norges Idrettsforbund) og Olympiatoppen, og vi har alle den samme ambisjonen om å komme fram til en organisering og ressursbruk i NCF som best mulig løser de oppgaver forbundet har, basert på rammebetingelsene som foreligger. Det er ikke riktig av oss å gå inn på detaljer vedrørende personalforhold og det er for tidlig å kommentere hvordan organisasjonen vil se ut etter endt prosess.
Sammenhengende uttalelse fra NCF, formidlet via Kjersti Størset per mail den 17. januar.
Vis mer
Landevei har stilt spørsmål til Størset om hvorvidt det stemmer at sportssjefen var forhindret til å stille på det aktuelle informasjonsmøtet. Videre har vi spurt:
– Hadde det vært mulig å finne en dag eller tidspunkt da han hadde anledning til fysisk å være til stede?
Til dette skriver Størset følgende:
– Det er ikke riktig av oss å gå inn på detaljer vedrørende personalforhold og det er for tidlig å kommentere hvordan organisasjonen vil se ut etter endt prosess.
Mail til Landevei: «Sportssjefrollen faller bort i 2024»
Før jul var Falk inne til en drøftingssamtale hos Størset sammen med advokat. Møtet ble skriftlig protokollført i etterkant.
Det skulle imidlertid gå helt til 25. januar før han fikk vite noe mer om hvordan forbundet ønsket å løse stillingen og arbeidsoppgavene hans foran inneværende sesong.
Før den tid, da sportssjefen var i Apeldoorn og fulgte opp Anita Stenberg og hennes trener Kenneth Berner under EM i banesykling, mottok Landevei ny informasjon om stillingen hans.
FØRER PROSESSEN: Generalsekretær Kjersti Størset har fått sterk kritikk fra sportssjef Hans Falk. Denne kritikken har hun fått videreformidlet av Landevei. Hun ønsker ikke å kommentere personalforhold i media.
Den 11. januar var Landevei i kontakt med generalsekretæren for å få en generell uttalelse rundt den økonomiske statusen i forbundet, og en eventuell nedbemanning i administrasjonen.
Vi la også til et konkret spørsmål rundt TV 2s opplysninger om at sportssjefsstillingen ble vurdert fjernet.
«Hvordan skal det i så fall løses (sportssjefrollen, vår anm.), og hva er status der?», lød spørsmålet fra Landevei.
«Det medfører riktighet at sportssjefrollen faller bort i løpet av 2024, og at det jobbes med hvordan NCF skal rigges best mulig for å levere gode tjenester framover», skrev Størset tilbake i en mail datert 12. januar.
Dette svaret synes vi var såpass oppsiktsvekkende, at vi tok kontakt med Falk for å høre om han hadde fått den samme beskjeden.
– Det var nytt for meg, at den faller bort. «At stillingen planlegges nedbemannet og ikke videreført i ny organisasjon» står skriftlig etter drøftelsesmøtet i desember. Så det har jeg fått beskjed om, men jeg synes det er vesensforskjell på at det planlegges og at den faktisk faller bort. Jeg har ikke fått noe mer informasjon etter den 11. desember.
– Hva tenker du om det?
– Jeg blir jo ikke lenger overrasket over at generalsekretæren meddeler dette til utenforstående før jeg selv får beskjed, men det er bare ytterligere et eksempel på dårlig saksbehandling og ikke minst en helt forferdelig behandling av en ansatt, uttalte Falk til Landevei i midten av januar.
Diskuterte framtidige oppgaver
I løpet av forrige uke (torsdag 25. januar) møttes så til slutt Falk, generalsekretær Størset og Atle Kvålsvoll (styremedlem i NCF) samt Roger Gjelsvik (Olympiatoppen) for å diskutere veien videre.
Dette var under et rolleavklaringsmøte for toppidretten i 2024. For Falks del ser det ut som han beholder store deler av arbeidsoppgavene også under inneværende år.
65-åringen benyttet også anledningen til å gi tilbakemelding på hvordan han har opplevd nedbemanningsprosessen fram til det punktet, og generalsekretærens håndtering av den:
– Jeg synes man har gjort en dårlig kartlegging. Det blir sagt at det har vært en «grundig gjennomgang av hele organisasjonen», men jeg mener den prosessen har vært altfor dårlig. De la fram det første forslaget og så har det egentlig ikke skjedd så mye mer før den siste uka. Det har tatt veldig lang tid. Dette dreier seg om mennesker som skal legge ned energien for å gjøre sykkelsporten i Norge sterkere, og så har man levd med en slik usikkerhet på kroppen den siste tiden. Det er ikke dette som gjør at norske syklister sykler fortere, påpeker han.
Forbundet har ifølge Falk startet arbeidet med å gjennomgå organisasjonen med tanke på å treffe med kutt og nedbemanning den 1. august, før det første forslaget ble presentert den 24. oktober.
– Bare der har det gått nesten tre måneder, og det virker heller ikke som det forslaget var gjennomtenkt. Det er frustrerende. Vi har alle forståelse for at ting tar tid, men før det blir presentert, bør det også være gjennomtenkt, mener Falk.
Han mener også at kompetanse fra egne rekker i større grad burde blitt brukt i en omorganiseringsprosess:
– De (ledelsen i forbundet) sier at man skal «rigge organisasjonen for fremtiden», og så involverer man ikke de som sitter med mange års erfaring fra toppidretten. Jeg tror det hadde vært lurt å spørre oss om hva vi tenker om en fremtidig organisering av toppidretten, sier han.
Sjokkbeskjed før VM
Sportssjefen i forbundet fikk selv en skrekkbeskjed da han ble diagnostisert med akutt leukemi kun dager før avreise til VM i Wollongong høsten 2022.
Hans Falk ser foreløpig ut til å vunnet kampen mot blodkreften. – Har heiet på ham hver dag, sier Carl Fredrik Hagen.
Da var han tilbake i en 20 prosents stilling. Falk tror sykdomssituasjonen hans har bidratt til forbundets ønske om å kutte bort stillingen hans, men påpeker samtidig at han mener forbundet bommer med analysen.
– Etter min sykdom har de hatt et år i 2023 hvor det har fungert sånn noenlunde med enkle, men ikke permanente løsninger. Jeg tror de tenker at «da kan vi klare dette ett år til». Da har man dog ikke tatt med at Stian Remme var inne og hjalp til med U23-landslaget, han er nå borte (ny sportsdirektør i Team Coop-Repsol, vår anm.) og i tillegg har Kai (Ivan Lexberg, juniorlandslagssjef, vår anm.) tatt et stort ansvar. Samtidig har det medført en uholdbar arbeidsbelastning på ham over tid. Jeg tror nok tanken de har hatt er at dette er et område de kan gjøre innsparinger på.
(For ordens skyld: Kai Lexberg er informert om innholdet i dette utsagnet).
HAR LEVERT: Tross anstrengt økonomi har Norges Cykleforbund opplevde store sportslige prestasjoner. Blant annet her i Wollongong da Tobias Foss ble verdensmester i tempo, høsten 2022.
– Både vi og TV 2 har fått bekreftet at sportssjefsstillingen skal fases ut i løpet av 2024. Hva er status der nå?
– Det som nå er presentert er at jeg skal beholde mange av arbeidsoppgavene mine i 2024. Men det er fortsatt uavklart hva som skjer etter inneværende år, og hva som eventuelt skjer med oppgavene jeg ikke lenger skal beholde, sier Falk.
– Har dere diskutert noe rundt hva slags ansvar du kommer til å ha i 2024?
– Vi hadde et rolleavklaringsmøte den 25 januar der jeg ble jeg forespeilet at jeg skulle fokusere på og ha ansvar for U23 og elite landevei, med spesielt fokus mot OL og VM. Kanskje litt oppfølging utenom det også, men sånn det ser ut kommer vi ikke til å kjøre så mye Nations Cup. Jeg skal være med på rittene vi skal stille lag til og konsentrere meg på det. Så får vi se hvilke arbeidsoppgaver som eventuelt faller fra, sier han.
– Tøft for meg personlig
– Det har vært litt beskjeder fram og tilbake. Du får først beskjed om at stillingen din er foreslått kuttet, og så får du beskjed om at du i hvert fall skal bli med videre i 2024. Hvordan har det vært å være Hans Falk i denne prosessen?
– Det er tøft for meg personlig når jeg ikke vet noen ting om hvordan ting kommer til å bli. Etter at vi får beskjed om at det blir nedbemanning på grunn av anstrengt økonomi, så bør det ikke gå så lang tid. De burde ha innsett at det ville ta lang tid å avklare før de presenterte noe. Når de første gjorde det, så bør en endelig avklaring komme fort.
– Men det er også tøft fordi jeg brenner for toppidretten og for landslagsvirksomheten vi har hatt. Det planlegges kutt der, og jeg kriger for å beholde og kanskje også utvide den aktiviteten vi skal ha. Dette er en jobb som også er min pasjon. Så jeg kriger både for den (jobben) og for en rettferdig prosess. Og jeg synes den har vært alt annet en ryddig. Jeg har blitt både sint og utrolig skuffet på grunn av dette, sier han og henviser til forbundets egen SPD (Sykkelpolitisk dokument).
– Noen av de viktigste verdiene som står nedfelt her er åpenhet og ærlighet. Det synes jeg ikke man har levd opp til i denne prosessen. På dette området synes jeg NCF bør ta en runde internt, og gå i seg selv.
– Hvordan ser du for deg at det blir å jobbe sammen med generalsekretæren etter at denne prosessen er fullført?
– Jeg jobber profesjonelt med det jeg holder på med. Jeg forholder meg til mine arbeidsoppgaver, kolleger og det jeg skal jobbe med. Den kritikken jeg har kommet med nå, har jeg også gitt til henne personlig. Dersom man skal bli bedre på ting er man også nødt til å kunne fortelle om det. Jeg synes det er en mer ærlig måte å fortelle det til henne, enn å ta det via utenforstående først. For meg går det litt på hvordan denne prosessen har blitt gjennomført. Hvordan vi skal forholde oss til hverandre i framtida, finner vi sikkert en løsning på. Jeg har i hvert fall ingen problemer med det, klargjør Falk.
Vil fremdeles ikke kommentere
Landevei har videresendt kritikken fra Hans Falk til generalsekretær Kjersti Størset.
– Vi uttaler oss ikke om personalforhold i media, svarer hun.
Landevei har også stilt generalsekretær Størset nye spørsmål om en eventuell avklaring rundt rollen til Falk, og hva han skal bidra med i 2024-sesongen.
Da mottok vi denne uttalelsen signert AU (presidentskap og generalsekretær):
«Vi har gjentatte ganger svart at vi ikke kommenterer personer og personalforhold. Vi har også svart at vi ikke kommenterer detaljer i pågående prosesser relatert til organisasjonsutvikling, stillinger/bemanning og strategiarbeid. Vi vil gjerne gjenta at vi har en pågående strategiprosess som inkludere endringer av organisasjon og bemanning. Denne prosessen følger arbeidslivets lover og regler. I dette arbeidet har vi støtte fra Abelia ift lover og regler, og har tett samarbeid med OLT som sportsfaglig støtte.
Styret jobber innenfor sine fullmakter, og det som vil kreves av vedtak fra Forbundstinget vil fremlegges der.»
Landeveis spørsmål til generalsekretær Størset
Landevei har stilt generalsekretær Kjersti Størset en rekke spørsmål om nedbemanningsprosessen og kritikken fra sportssjef Hans Falk se siste ukene. Dette er noen av dem:
Spørsmål sendt til Størset via mail etter telefonsamtale den 17. januar:
- Det har også blitt skrevet av TV 2 at sportssjefrollen er vurdert kuttet, og du har bekreftet overfor meg at den rollen faller bort i løpet av 2024. Kan du si noe mer om når den kommer til å falle bort, hva som skjer med ansvarsområdet og personen (Hans Falk) som sitter i den rollen fram til nå?
- Når vil stillingen til Hans Falk opphøre, eller har den allerede falt bort?
- Kan du fortelle litt om hvordan administrasjonen har blitt holdt informert om nedbemanningsprosessen underveis?
TV 2 kom med et oppslag den 1. desember om at rollen som sportssjef ble vurdert kuttet i forbundet. Jeg antar dermed at det har vært holdt et informasjonsmøte med administrasjonen i forkant av det. I den perioden hadde vi også telefonisk kontakt, og da ønsket du å avvente et styremøte (i starten av desember, var det 3/12?)
- Hvilken dato ble administrasjonen informert om forslag til nedbemanning? Og hvordan har de blitt informert om den videre prosessen etter siden den gang?
- Stemmer det at den aktuelle datoen kolliderte med et tannlegebesøk ** Hans Falk måtte gjennomføre på sykehuset, og at han dermed ikke fysisk var til stede selv da informasjonen ble gitt?
** Opprinnelig spørsmål ble her stilt med ettårskontroll på sykehus i stedet for tannlegebesøk, grunnet en misforståelse - Hadde det vært mulig her å finne en dag eller tidspunkt da han hadde anledning til fysisk å være til stede?
- Kan du si noe om hvordan dere har kommet fram til at nettopp sportssjefstillingen skal fases ut? Hvem har vært delaktige i den prosessen (du har jo nevnt tidligere at dere har samarbeidet med NIF/OLT).
- Den nåværende sportssjefen har jo også en spesiell historie med tanke på kreftbehandlingen. Kan dere ta hensyn til det i en slik prosess?
- Kan du si noe om hvilke faktorer som vektlegges i nedbemanningsprosessen? Teller kompetanse, alder, CV, ansvarsområder inn?
- Ser du på det som aktuelt å gi den nåværende sportssjefen nye arbeidsoppgaver i forbundet utover året?
Falk sier også at han hadde blitt informert om at stillingen var "planlagt nedbemannet og ikke videreført i ny organisasjon", men ikke at det var endelig at den faller bort.
- Har han fått den beskjeden direkte fra generalsekretæren? Er det noe han i så fall burde ha fått?
Spørsmål til Størset via mail den 26. januar:
- Hva slags løsning har dere landet på vedrørende Hans Falk og stillingen som sportssjef i inneværende år?
- Ettersom vi har skjønt gjelder løsningen for 2024-sesongen, hva skjer mer rollen etter den tid?
- Hva innebærer løsningen når det gjelder arbeidsoppgaver for sportslig aktivitet? Elite, U23, VM, OL osv.
- Dere har selv lagt fram forslag om at den blir kuttet, noe både TV 2 har meldt og du har bekreftet overfor meg "at stillingen vil falle bort i løpet av 2024", hva har endret seg i forhold til det utgangspunktet?
- Det er en dårlig skjult hemmelighet at det vært misnøye i administrasjonen rundt nedbemanningprosessen, noe også Falk har bekreftet overfor oss. Hvilke tanker gjør du deg rundt disse tilbakemeldingene?
- Falk har også vært kritisk når det gjelder kutt i budsjettene som styrer forbundets sportslige aktivitet på landeveien neste år. Tidligere (2018) har sykkelpresident Sørnes gått ut med beskjed om at den type aktivitet skal vernes. Hvor kritisk vil det stå til i 2024 når det gjelder gjennomføring av aktiviteter på elitenivå?
- Hva er status på den generelle nedbemanningsprosessen nå, har du dannet deg et tydeligere bilde av når dere ser for dere å være i mål?
Politiets evaluering etter Styrkeprøven 2023 er lite lystig lesing for arrangør og deltagere. Gjennomføring og vakthold av rittet var så dårlig at Statens vegvesen vurderte å politianmelde Styrkeprøven.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.