En siste prøvelse foran Flandern rundt venter i Dwars door Vlaanderen, hvor Alexander Kristoff, Amund Grøndahl Jansen og Stine Borgli er blant rytterne som skal bryne seg på tøffe, belgiske bakker.
NORSKE HÅP: Alexander Kristoff og Stine Borgli er kanskje de største, norske håpene i Dwars door Vlaanderen. Foto: Cor Vos
Lesetid: 8 minutter
Onsdagens Dwars Door Vlaanderen er siste mulighet for å pirke inn formen til søndagens kulminasjon av de belgiske brosteinsklassikerne, Flandern rundt.
Med mange færre ritt i oppkjøringen til Flandern rundt og Paris-Roubaix denne sesongen, er det et mer stjernespekket felt enn normalt.
Rittet ble foran 2018-sesongen flyttet til onsdagen foran Flandern rundt, mens det tidligere hadde gått søndagen to uker før. Da ble også rittets lengde kuttet fra 200 kilometer til rundt 180.
En del av de største stjernene har gjerne valgt å stå over rittet, siden det kommer så tett på Flandern rundt. Enten av frykt for å velte og få de viktigste rittene ødelagt, eller fordi man ikke vil ha den konkurransebelastningen så tett på.
Løypen
Årets utgave av rittet er 184 kilometer, og rittet har som vanlig start i Roeselare og mål i Waregem. I løpet av rittet skal rytterne forsere 13 bakker, både med og uten brostein, i de flamske Ardennene.
Den første bakken kommer etter rundt 70 kilometer og er Kluisberg, som skal forseres fra to sider i løpet de neste 35 kilometerne, med Nieuwe Kwaremont imellom.
Etter 113 kilometer venter Knokteberg (Côte de Trieu), og herfra går det slag i slag. Neste er Kortekeer (900 meter à 6,5 prosent) etter 121 kilometer.
Deretter venter Mariaborrestraat etter 123 kilometer. Der er det første 1200 meter flatt med brostein, før man går inn i 600 meter med 4,5 prosent på brosteinen i Steenbeekdries, før det er 600 meter utforkjøring ned brosteinsbelagte Stationsberg.
Deretter er det mer eller mindre rett inn i Taaienberg (530 meter à 6,6 prosent), hvor det er smalt og 15,8 prosent på det verste.
Her så vi senest i E3 Saxo Bank Classic forrige uke, hvordan rittet blir strukket ut og når det gis gass over toppen, blir det en stor seleksjon.
Etter Taaienberg er det også kort vei inn til Berg ten Houte, nok en brosteinsbakke, som er 1,1 kilometer lang med 6,6 prosent i snitt.
Fra Kortekeer og til Berg ten Houte er det bare tolv kilometer, så her gjelder det utvilsomt å sitte langt fremme og være årvåken.
Og festen er langt fra over. Drøyt ti kilometer senere venter dobbelen Krusiberg-Hotond. Kruisberg er det bratteste delen av dobbelen, mens det fortsetter slakt på asfalt opp til Hotond i etterkant. Totalt 2,5 kilometer à fem prosent.
På toppen er det omtrent 42 kilometer til mål, og da gjenstår det fire bakker. Først nok en forsering av Knokteberg (1,1 kilometer à 4,9 prosent) med 34,8 kilometer til mål.
37 kilometer fra mål får man to kilometer med brostein på Varentstraat, deretter er det brosteinsbakken Vossenhol (1,4 kilometer à 6,5 prosent) og Holstraat (én kilometer à 5,2 prosent) med henholdsvis 22,6 og 18,2 kilometer til mål.
Dagens siste bakke kommer omtrent 10 kilometer fra mål, nemlig Nokereberg, 500 meter med brostein à 5,7 prosent.
Åtte kilometer fra målstreken er dagens siste utfordring, Herlegemstraat, et 800 meter langt brosteinsparti.
Kvinnenes utgave av rittet er 122 kilometer lang, og der skal man over ti bakker, samt Mariaborrestraat, Varentstraat og Herlegemstraat.
De ti bakkene er Kluisberg, Kortekeer, Steenbeekdries, Taaienberg, Berg ten Houte, Kruisberg-Hotond, Knokteberg, Vossenhol, Holstraat og Nokereberg.
Det vil si at fra Kortekeer, så følger man den samme finalen som herrene gjør, og det blir en intens affære der også.
De norske
Vi har fire nordmenn til start i herrenes utgave. Det er Alexander Kristoff, Vegard Stake Laengen og Sven Erik Bystrøm (UAE Team Emirates), og Amund Grøndahl Jansen (Team BikeExchange).
Både Kristoff og Grøndahl Jansen slet med sykdom i etterkant av Paris-Nice, mens Bystrøm hadde forkjølelsessymptomer i etterkant av Milano-Sanremo.
Bystrøm var imidlertid den friskeste i Gent-Wevelgem, hvor han ble nummer 13 etter sterk kjøring hele dagen. Gjorde bare én feil, da han ikke var bedre plassert inn i nest siste forsering av Kemmelberg, og den feilen kostet ham trolig muligheten til å kjøre om seieren i tetgruppen.
Etter det har buttet i både Sanremo og E3 Saxo Bank Classic, var Kristoffs prestasjon i Gent-Wevelgem oppløftende. Selv om han var bakpå store deler av rittet, kjempet han seg igjennom, fikk en tøff gjennomkjøring og klarte også å komme seg inn på 28. plass til slutt.
I kvinnenes utgave er det syv ryttere til start. Team Coop-Hitec Products stiller med fire ryttere: Anne Dorthe Ysland, Amalie Lutro, Ingvild Gåskjenn og Ann Helen Olsen. I tillegg kjører Stine Borgli (FDJ), Emilie Moberg (Drops-Le Col) og Vita Heine (Massi-Tactic).
Borgli og Moberg endte begge opp med et solid resultat i Oxyclean Classic Brugge-De Panne, hvor de ble henholdsvis nummer 14 og 16, men duoen var dessverre på feil side av den avgjørende splitten, og måtte jage frontgruppen i avslutningen.
Borgli hadde håpet å gjøre et godt resultat i Gent-Wevelgem, et ritt hun trives i, men også der havnet hun på feil side av feltet da det eksploderte og det ble en 50. plass. Formen skal imidlertid være bra.
Coop-Hitec-jentene er unge, men 21 år gamle Amalie Lutro har ikke gjort seg bort så langt. Selv om hun har vært et stykke nede på resultatlistene, har hun fullført fem av de seks belgiske éndagsrittene hun har syklet og innenfor rimelig grei avstand til feltet.
Ekstra spennende blir det å følge Anne Dorthe Ysland, som får sin proff-debut onsdag. 18-åringen fra Melhus har herjet i juniorklassen og er kanskje det største norske sykkeltalentet. Det er imidlertid litt av en prøvelse hun starter med.
Favoritter – herrer
Det er Julian Alaphilippe (Deceuninck – Quick-Step) og Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) som er de store favorittene, mens Wout van Aert (Jumbo-Visma) glimrer med sitt fravær.
Etter at DQS knakk Van Aert og Van der Poel i E3 Saxo Bank Classic, på ren kollektiv styrke og lagspill, uten Alaphilippe til start, blir det spennende å se hvordan laget håndterer det taktiske spillet med franskmannen tilbake.
Vil de spille ut kortene i like stor grad som de gjorde da Asgreen tok en eminent seier i E3, eller vil de lene seg mer mot Alaphilippe her?
Uansett hvilket lag man er, kan ikke taktikken være å sitte og vente i hvert fall. Maksnivået til Van der Poel er det nok bare Alaphilippe som kan matche, og får han styre det som de vil, går de av gårde etter hvert i finalen.
Her gjelder det å sette fart, angripe og spille ut kortene tidlig, for å sette Van der Poel under press. Van der Poel vant for øvrig forrige utgave, i 2019.
Kristoffs lagkamerat Matteo Trentin (UAE) var bra i Gent-Wevelgem, hvor han ble nummer tre. Der var Greg Van Avermaet og Oliver Naesen (AG2R Citroën) bakpå, men de viste kjørestyrke og var også bra med i E3.
Om Trek-Segafredo får starte er usikkert, men Jasper Stuyven er i bra slag, og har i så fall Mads Pedersen og Edward Theuns med seg. Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers) var med på notene i E3, og det britiske laget har fått Thomas Pidcock inn igjen i laget.
Anthony Turgis (Total Direct Energie) og Søren Kragh Andersen (Team DSM) er sterke outsidere.
Favoritter – kvinner
Kvinnenes utgave fremstår langt mer åpen, uten mange av de største navnene til start.
Annemiek van Vleuten (Movistar) er selvsagt et naturlig navn å se mot, men nederlenderen kommer direkte fra høydesamling på Tenerife og rittet kommer i så måte kanskje litt for raskt for henne.
Trek-Segafredo har to gode kort i Ellen van Dijk og Lucinda Brand. Førstnevnte vant de to forrige utgavene og har vist at formen er solid.
Kasia Niewiadoma (Canyon-SRAM) har også kjørt sterkt i det siste, men endte opp uten noe særlig resultat i Gent-Wevelgem, etter å ha gått løs siste gang over Kemmelberg.
Grace Brown (Team BikeExchange) har hatt en strålende vår så langt, med flere toppresultater i Belgia og seier i De Panne for én uke siden. Bør være å regne med her også.
Team DSM-rytterne har slitt både med form og timing så langt i sesongen, men begynner å hente seg inn igjen nå. Både Floortje Mackaij og Liane Lippert var oppløftende i Gent-Wevelgem og kan være med å prege rittet her også.
Marta Bastianelli (Alé BTC Ljubljana) har også vært i toppen av de belgiske rittene så langt og ble nummer to i forrige utgave, i 2019.
Soraya Paladin (Liv Racing) fulgte Elisa Longo Borghini (ikke til start her) i avslutningen på Gent-Wevelgem, og selv om hun strevet voldsomt med den sterke landskvinnen, er hun og lagvenninne Sofia Bertizzolo også i godt slag.
TV
Rittene sendes på Eurosport Player og Discovery+.
Kvinnenes ritt sendes fra klokken 12.45 på Eurosport Player og har forventet målgang rundt klokken 14.15.
Herrenes ritt sendes på Discovery+ fra klokken 15.00 og har forventet målgang rundt klokken 17.15.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.