I sommer skal Uno-X Pro Cycling til Tour de France, men før den tid er det som vanlig vårklassikere med både brostein og bakker og flere andre spennende ritt. Vi gir deg de viktigste datoene denne våren.
KLAR FOR KLASSIKERNE: Alexander Kristoff er kaptein for Uno-X Pro Cycling i årets vårklassikere. Foto: Cor Vos
Lesetid: 7 minutter
Vinterpausen er ikke lang i internasjonal sykling og sesongen ble allerede i helgen tråkket i gang med Tour Down Under i Australia.
For norske sykkelfans er det mye å glede seg i 2023, i år for første med et norsk lag i herrenes Tour de France. Men før den tid er det selvsagt mye action å følge med på.
Med sesongstarten like rundt hjørnet har vi samlet de viktigste datoene denne våren, selvsagt med selve høytiden for sykkelfansen, vår- og brosteinsklassikerne, men også andre datoer en bør notere seg.
Alexander Kristoff starter sesongen med etapperittet Volta a la Comunitat Valenciana, som går fra 1. til 5. februar.
Det blir 35-åringens første ritt i Uno-X-trøya og der blir det trolig muligheter for ham til å kjempe om seier på etappe to, fire og fem. I fjor tok Kristoff to tredjeplasser i det spanske rittet.
Med seg til rittet får han Idar Andersen, Louis Bendixen, Jonas Gregaard, Anders Skaarseth og Torstein Træen.
25. februar: Omloop Het Nieuwsblad
Årets første, viktige ritt: Klassikerrytternes første referansepunkt for våren. På den siste lørdagen i februar markerer som vanlig Omloop Het Nieuwsblad starten på vårklassikerne, og her venter den første duellen mellom rytterne som skal kjempe i toppen av ritt som Flandern rundt og Paris-Roubaix noen uker senere.
Her får rytterne testet seg på trange, svingete, belgiske veier med brostein, rennesteiner, grøftekanter, betongveier og rikelig med andre utfordringer, på mye av de samme veiene og bakken som i Flandern rundt.
Invitasjonene er ennå ikke delt ut, men vi kan regne med å se både Uno-X Pro Cycling og Team Coop-Hitec Products i rittene.
26. februar: Kuurne-Brussels-Kuurne
Rittet har ikke den samme signifikansen som Omloop Het Nieuwsblad og er heller ikke rangert som et WorldTour-ritt, men er likefullt en del av den belgiske åpningshelgen og prestisjefylt å vinne.
Rittet har en solid bolk med utfordringer, men ikke helt den samme brutaliteten som Het Nieuwsblad kan ha, og det samler seg gjerne til en spurt i en større gruppe. Noen av de største brosteinsspesialistene velger å stå over rittet.
4. mars: Strade Bianche
Sykkelfansen har trykket det italienske rittet til sitt bryst og den er på rekordtid blitt en klassiker i sporten. Rittet er inspirert av et amatørritt, «L'eroica», og går på de hvite grusveiene i Toscana.
Rittet er både scenisk og episk, med grusen som en ekstra dimensjon. I motsetning til brosteinen, hvor vi gjerne ser lignende typer rytterne dominere, er Strade Bianche et ritt hvor både sammenlagtryttere og klassikerryttere kjemper om seieren.
Dermed får vi for første gang et norsk lag til start i det prestisjefylte etapperittet, som er årets første ståre duell mellom sammenlagtkanonene i feltet.
Forhåpentlig får vi se ryttere som Tobias Halland Johannessen og Torstein Træen i godt slag og kjørende i toppen av sammendraget, mens Alexander Kristoff spurter om etappeseieren på flatere etapper.
18. mars:Milano-Sanremo
Sesongens første monument og årets lengste ritt. La primavera, La classicissima, spurternes klassiker – kjært barn har mange navn.
Rytterne skal ta seg fra innlandet og Milano, ned til det liguriske havet og følge kystlinjen til casinobyen Sanremo, hvor rittet kulminerer i over bakkene Cipressa og Poggio.
Alexander Kristoff skrev sykkelhistorie her da han spurtet til seier i 2014. Rittet handler om de små detaljene. Spare mest mulig krefter hele veien og spille kortene sine smartest i finalen. Med Poggio og utforkjøringen ned fra bakken så tett på mål, er avslutningen i rittet blant de mest spennende øyeblikkene i sesongen.
24. mars: E3 Saxo Bank Classic
Her begynner vi virkelig å peile oss inn mot Flandern rundt. Rittet, som tidligere het E3 Haralbeke, er gjerne kalt for «mini-Flandern», med deler av den samme løypen som Flandern rundt, eksempelvis bakker som Oude Kwaremont og Paterberg.
Her får vi virkelig en indikasjon på hvem som blir å regne med i De Ronde bare ni dager senere.
26. mars: Gent-Wevelgem
Tidligere gikk Gent-Wevelgem i midtuka mellom Flandern rundt og Paris-Roubaix, men fikk for noen år siden plass søndagen foran Flandern rundt.
Samtidig er ruten lagt om og gjort betraktelig mer krevende. Rittet går fremdeles over ikoniske og stupbratte Kemmelberg, men distansen er økt til 260 kilometer, deler av løypen går nå i sidevindsområder og nå sykler man også på «Plugstreets», som er grusveier som ble anlagt av de allierte styrkene under første verdenskrig. Derav rittets slogan: In Flanders Fields.
Rittet er nå langt mer dynamisk og eksplosivt fra starten av, og de siste utgavene har vært svært spennende
2. april: Flandern rundt
For veldig mange det største høydepunktet på våren. Øl, frites og folkefest. Oude Kwaremont og Paterberg. I belgiske aviser står det side opp og side ned om Vlaanderens mooiste – Flanderns vakreste.
Med sin over 100 år lange historie er det et av sykkelsportens fem monumenter. Kombinasjonen av rittets lengde, smale veier, mange og tøffe bakker, både på asfalt og brostein, gjør rittet til en brutal og dramatisk affære.
Invitasjonene til herrerittet er ennå ikke klare, men vi anser det som en selvfølgelighet at Uno-X Pro Cycling får invitasjon med Alexander Kristoff på laget. Damelaget er uansett allerede klare.
9. april: Paris-Roubaix
Dronningen av klassikerne, den mest brutale, Paris-Roubaix. 260 kilometer totalt, mer enn 50 kilometer med ujevn og nådeløs brostein.
For mange det aller råeste du kan sykle og vinne som syklist. «Helvetet i Nord» kalles rittet. Rytterne er ødelagt i dagevis etterpå, med blemmer på hendene og støv i lungene. Det betyr alt å vinne, se bare på hvordan Sonny Colbrelli reagerte da han vant.
Amstel Gold Race går i Limburg-området, og rittets løypeprofil er en ordentlig haikjeft. Det går opp og ned hele dagen, på smale og kronglete veier. Rittet er laget for sportens mest eksplosive ryttere, som flyr raskest opp korte og stupbratte bakker.
Vinneren kan etter 260 kilometer på sykkelen helle i seg et deilig glass Amstel-øl på podiet.
19. april: Flèche Wallonne
Flèche Wallonne defineres av én ting: bakken Mur de Huy. Det er her rittet avgjøres hvert eneste år, opp den 1,3 kilometer lange bakken, som stiger med 9,3 prosent i gjennomsnitt.
På det verste er det imidlertid 26 prosent, og det er et tre minutter med blodsmak i kjeften for de aller beste.
23. april: Liège-Bastogne-Liège
Rittet som markerer slutten på vårklassikerne og er det eldste rittet på kalenderen: Liège-Bastogne-Liège – La Doyenne (Den gamle damen).
Rittet er sesongens tredje (av fem) monument, og ble for første gang arrangert i 1892.
Underveis venter en rekke mellomlange og bratte bakker, og totalt skal rytterne forsere rundt 4500 høydemeter i løpet av rittets 260 kilometer.
Her skilles klinten sakte, men sikkert fra hveten, og til slutt sitter kun de aller beste klatrerne igjen og skal gjøre opp seg i mellom i de siste bakkene.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.