MER JUBEL? Markus Hoelgaard har allerede vunnet en etappe i Arctic Race of Norway. Får Uno-X mer å juble for i år? Foto: Cor Vos
Lesetid: 5 minutter
Vi er på vei inn i en svært spennende måned med norske sykkeløyne, hvor de tre store norske etapperittene skal sykles, og først ut av startblokka er Arctic Race of Norway.
Verdens nordligste sykkelritt fikk som mange andre smake på koronaåret 2020, og rittet ble avlyst. I 2021 er det imidlertid tilbake, og flott nord-norsk natur skal kringkastes til sykkelverden.
Årets utgave består av fire etapper, og går fra 5. til 8. august, og årets utgave skal innom Finland.
Vi tar en nærmere kikk på etappene i årets ritt:
1. etappe: Tromsø - Tromsø, 142,5 kilometer
I både 2014 og 2017 ble Arctic Race of Norway avsluttet i Tromsø. I 2021 skal rittet for første gang starte i den arktiske hovedstaden.
Etter starten i Storgata i Tromsø, sykler man ut av byen og vestover, hvor man skal sykle en runde på Kvaløya.
Først sykler man østsiden av øya, langs Straumsfjorden, og tilbake på nordsiden, hvor man skal over dagens første kategoriserte bakke, Kattfjordeidet (3,8 kilometer à 3,6 prosent).
Tilbake i Tromsø venter en teknisk og krevende finale, med fire bakker. På vei inn igjen i byen møter man Prestvatnet (1,2 kilometer à 7,5 prosent), før man skal ta fatt på tre runder inne i byen.
Runden inkluderer bakken Prestvannet (1,2 kilometer à 8,1 prosent), og siste gang over toppen av bakken kommer rundt 2,5 kilometer får målstreken. Deretter venter en teknisk utforkjøring ned til mål.
Bortsett fra at man sykler motsatt vei rundt Kvaløya, er etappen er identisk med avslutningsetappen i 2014, hvor Alexander Kristoff snøt Thor Hushovd for seieren på oppløpet.
2. etappe: Nordkjosbotn - Klipisjärvi, 177,6 kilometer
Etappen starter i Nordkjosbotn, og slynger seg litt sørover via bakken opp Heia (2,9 kilometer à 4,1 prosent), før man sykler nordover til Storfjorden og Skibotn, hvor man tar av sørøstover mot den finske grensen.
De neste 40 kilometerne stiger det jevnt og trutt på vei mot den finske grensen, og rytterne skal opp Skibotndalen (4,8 kilometer à 4 prosent) og Lompolandjarvi (1,4 kilometer à 4,1 prosent).
Med tolv kilometer til mål krysser man grensen og herfra flater det ut inn mot målgang i Kipisjärvi, hvor det antagelig blir en kamp mellom spurterne.
3. etappe: Finnsnes - Målselv, 184,5 kilometer
Den tredje etappen kan være etappen som avgjør rittet, med en svært krevende toppavslutning. Etappen er mer eller mindre identisk med tredje etappen i 2015, hvor det også var avslutning i Målselv. Da var det Ben Hermans som vant.
Etappen starter i flott kystnatur i Finnsnes på Senja, og etter en sløyfe på den vakre øya skal man innover på fastlandet.
Underveis venter bakkene opp Mefjordbotneidet (1,5 kilometer à 5,7 prosent), Bergsbotn (2,7 kilometer à 6,8 prosent) og Litjevatnet (1,5 kilometer à 5,2 prosent).
Deretter venter en ordentlig nestestyver når rytterne skal klarte opp til Målselv fjellandsby. Klatringen er 3,7 kilometer lang og stiger med 7,8 prosent. Her vil rittets aller hvasseste klatrere trolig gjøre opp om etappeseieren og sikre seg et godt utgangspunkt i sammendraget foran den siste etappen.
4. etappe: Gratangen - Harstad, 163,5 kilometer
For selv om den tredje etappen har den hardeste avslutningen, er det langt fra avgjort. På rittets siste dag venter en hektisk og krevende finale.
Ut fra start i Gratangen stiget det nesten umiddelbart, med 5,5 kilometer à fem prosent opp Gratangsbotn. Deretter venter en småkupert reise mot Harstad, hvor man skal en sløyfe på 8,5 kilometer to ganger.
I den sløyfen ligger Novokollen, som er to kilometer à 5,5 prosent, og den skal også sykles på vei inn i byen. Den siste forseringen skjer med rundt åtte kilometer til mål.
Deretter venter en meget teknisk utforkjøring, og det er flere svinger også inne på de siste kilometerne. I tillegg stiger det også med 5,5 prosent inne på den siste kilometeren, med ti prosent på det verste.
Dette er lagene som deltar
Totalt er det 19 lag som deltar i årets utgave.
Syv av lagene er WorldTour-lag: AG2R Citroën, Astana-Premier Tech, Bora-hansgrohe, Cofidis, Intermarché - Wanty-Gobert, Israel Start-Up Nation, og Team Qhubeka-Assos.
Ti av lagene er ProTeams: Alpecin-Fenix, B&B Hotels - p/b KTM, Bingoals Pauwels Sauces WB, Burgos-BH, Delko, Euskaltel-Euskadi, Sport Vlaanderen-Baloise, Arkéa-Samsic, Total Energies og Uno-X Pro Cycling, mens Team Coop er eneste kontinentallag som sykler.
I tillegg er det et norsk landslag som sykler rittet, og det laget består av Alexander Kristoff, Sven Erik Bystrøm, Andreas Leknessund, Andre Drege, Ludvik Holstad og Ådne Holter.
Utover proffene på det norske landslaget sykler Odd Christian Eiking (Intermarché - Wanty-Gobert) og Edvald Boasson-Hagen (TotalEnergies) eneste norske utenlandsproff som sykler rittet.
For Uno-X Pro Cycling sykler Markus Hoelgaard, Erik Nordsæter Resell, Torstein Træen, Søren Wærenskjold, Torjus Sleen og Syver Wærsted.
For Team Coop sykler Fredrik Dversnes, Kristian Aasvold, Jacob Ericsson, Tord Gudmestad, Eirik Lunder og Tore Andre Vabø.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.