SISTE SKANSE: En helsesjekk i nær framtid kan bli avgjørende for Amund Grøndahl Jansens videre vei som proffsyklist. 30-åringen står fremdeles på blokka til Uno-X Mobility. Foto: Cor Vos
Lesetid: 8 minutter
En langtur til Kina og WorldTour-avslutninga Tour of Guangxi, ble den siste opptredenen for Amund Grøndahl Jansen i Team Jayco-AlUla.
Høsten var så godt som «siste sjanse» til å vise seg WorldTour-kontrakten verdig. Igjen skulle det gå skeis for den norske sykkelprofilen.
– Det var en veldig positiv trend og positive takter under Polen rundt i august. Jeg skal ikke si at alt var rosenrødt, men da så jeg lyst på å komme i aksjon igjen og vise meg fram til en viss grad. Vekta var fin og beina var nokså gode, men så ble jeg syk, sier 30-åringen til Landevei.
Under en helsesjekk ble det funnet mykoplasmabakterier, noe som hintet i retning av lungebetennelse. Fasit ble at en hel måneds sykling – og trening – forsvant, og deriblant en rittrekke bestående av blant annet GP de Fourmies, Grand Prix de Montréal og Quebec, Gooikse Pijl, Elfstedenrace og Münsterland Giro.
– Fire ukers tid med laber form setter en demper på muligheten til å være konkurransedyktig i sykkelritt. Jeg endte opp med å miste dem alle. De to siste kunne kanskje ha vært mulig rent helsemessig, men det var liten vits i å stille opp der uten treningsgrunnlaget i orden, sier han.
– Hvor kritisk var dette oppbruddet fra konkurranser i din situasjon?
– Det var jo selvsagt litt kritisk. Hadde jeg hatt en arbeidsgiver foran påfølgende sesong, hadde det ikke vært så ille. Samtidig som man alltid ønsker å kjøre ritt og prestere. Det er nok mange karrierer som endt på grunn av skader og sykdom på feil tidspunkt i sesongen, så sånn sett er ikke min posisjon unik. Hadde jeg fått kjøre de rittene og gått ned i en velt og tatt kragebeinet i Fourmies, hadde situasjonen blitt den samme, sier han.
Vurderer å bli rytteragent
Han har fått fire år på baken hos Jayco-laget, men oppholdet har i store trekk vært en gedigen skuffelse.
Størsteparten av skylda for det magre utbyttet må sykdommen endofibrosis ta. Grøndahl Jansen har nemlig slitt med dårlig blodsirkulasjon på grunn av tette blodårer i lysken.
Men det er jo aldri så galt at det ikke er godt for noe. Romerikingen har gått mye hjemme og samtidig kommet veldig godt i gang som familiefar. I disse dager går han og kona Berta og venter på at parets tredje barn skal ankomme verden.
På spørsmål om hva han kommer til å gjøre dersom det ikke tikker inn tilbud fra sykkelsportens to øverste nivåer denne høsten, lyder svaret:
– Det er mye å gjøre med disse barna, så heltidsfar, kanskje?
Så blir han mer seriøs:
– Det er jo ikke bare negativt, men det er litt uheldig kanskje, at det er noen lag som har indikert at de ikke ønsker meg inn som rytter men i en annen rolle. Så da har jeg prøvd å si at jeg kan jo starte opp der som rytter. Jeg ser absolutt på det som en mulighet å bli igjen innenfor sykkelsporten i en eller annen del av støtteapparatet.
Han leker også med tanken på å starte opp sitt eget selskap. Den geskjeften krever at han blir UCI-lisensiert rytteragent.
– Jeg tror agentrollen er den minst velutviklede i sykkelsporten per dags dato. Det hadde vært spennende å se hva man hadde kunnet gjort på det området for rytterne, røper han.
– Lønn har ingen betydning
Hjemme i Andorra har det blitt en treningsøkt i bassenget. Det er off-season, og selv om det ikke var hovedaktiviteten denne dagen, skal som kjent hjula holdes i gang.
Han har på eget initiativ tatt kontakt med de lagene han ser for seg kan være aktuelle foran neste sesong.
Slik oppsummerer han status per nå:
– Det henger fortsatt litt i lufta, men per nå ser jeg på Uno-X som det mest realistiske scenarioet for å fortsette karrieren min. Som i alle andre lag har de også visse reservasjoner, gitt at jeg har vært skadet lenge. Jeg har hatt mange operasjoner og det er ingen garanti for at jeg kommer tilbake på toppnivået.
Åtte måneder etter at han ble signert av Uno-X, er Odd Christian Eiking igjen tilgjengelig på markedet.
– Hvor mye kontakt har du hatt med Uno-X-leiren med tanke på neste sesong?
– Vi har hatt litt kontakt, så får vi se om de finner plass til meg eller ikke. Jeg vil veldig gjerne sykle for dem, men den ballen ligger litt på deres banehalvdel. Som de fleste andre lag har de et stort apparat som skal se gjennom signeringer og potensielle signeringer, drøfte og lande en slags konklusjon.
– Det jeg ser etter nå, er en ettårskontrakt hvor lønn ikke har noen betydning. Jeg ønsker å se om jeg er i stand til å kunne trene i mer enn tre måneder av gangen og se om jeg kommer meg opp på nivået jeg har vært på tidligere, lyder den dønn ærlige konklusjonen.
– «Perfect match» og vel så det
Apparatet som vurderer hans kandidatur i Uno-X, styres nå i all hovedsak grad av Gabriel Rasch og Thor Hushovd.
Det er likevel flere som gjerne vil ha et ord med i laget når det gjelder å hente de rette typene inn i satsingen.
Når det gjelder akkurat Grøndahl Jansen vil han ha en høy stjerne hos ryttere han har tjenestegjort hos før, blant andre Gino Van Oudenhove og Stig Kristiansen.
– Det er ikke jeg som styrer det showet der. Det er en viss interesse, og det er kanskje framfor alt meg og Gino som sier «ja takk» til en type som Amund. Vi kjenner ham jo også best fra før av. Status er vel at vi har 26 ryttere i stallen foran neste år, men samtidig har vi mistet Tord Gudmestad. Jeg tenker at det er ganske «perfect match» og vel så det, med tanke på opptrekks- og klassikerkunnskapene hans. Samtidig har han noen greier (helsa, red.anm.) som han ikke har helt kontroll på, og som vi i hvert fall avventer svar på i løpet av måneden. Akkurat det ligger litt i hendene til det medisinske apparatet, sier Kristiansen til Landevei.
Grøndahl Jansen var i utgangspunktet i god rute tidligere denne sesongen, men i etterkant av Paris-Roubaix ble det nok et inngrep i de trøblete blodårene hans.
Senere i høst venter seksmånederskontroll etter det inngrepet, og da vet han mer om eventuelle endringer som har skjedd siden i våres.
– En friskmeldt Grøndahl Jansen, hva vil han tilføre dere?
– Først og fremst er det jo personen Amund som frister. Han tar plass på en positive måte i kraft av at han gjør det med solid kunnskap om klassikerne og i tillegg spurtopptrekk, der han har vært en ganske elementær del rundt Dylan Groenewegen i mange år.
– Det er jo også et område vi kanskje er litt tynne på, ettersom Gudmestad har gått videre til AG2R. Det er oppstår et slags hull, og vi ønsker jo fortsatt å vinne de rittene når vi stiller med Alexander Kristoff til start og han trenger hjelp til opptrekket. Så det er spesielt der, men med litt mer medvind i seilene for Amund, så kan han bidra med ganske mye mer enn leadout i vår type ryttergruppe, argumenterer Kristiansen.
– I hvor stor har du som sportsdirektør mulighet til å påvirke hvilke ryttere som i siste instans kommer inn i laget?
– Vi kan påvirke via å komme med innspill, kartlegge mangler og se på hvilke ryttertyper som er tilgjengelige. Til rett pris. Vi er ikke UAE-Team Emirates med 600 millioner i året, men Uno-X med rundt 100. Så er det jo en liste over norske og danske ryttere på utgående kontrakt hvert år, og så er det noen av disse som matcher med oss. Jeg mener Amund er blant disse.
All or nothing
Det neste punktet på sjekklista for romerikingens del er konas fødsel, og deretter venter helsesjekk før det vil nærme seg en avklaring på interessen fra Uno-X.
– Den kontrollen handler mest om å se at det ikke er noe som begynner å gå galt i området det er operert. At det ikke er ting som utvider seg der, slik at blodkaret får for bred diameter. For sykkellagene er det klart at det kan ha en viss verdi å se at det er rette, fine arterier, som ikke har deler som byr på problemer for sirkulasjonen, forklarer han.
– Hvis det skulle løse seg med kontrakt hos Uno-X, hva ser du for deg at blir dine viktigste bidrag inn mot ryttergruppa?
– Helt realistisk sett, med all ydmykhet, vil jeg tro det vil være verdt å gi en lavlønnet rytter som meg plass i form av erfaring og profesjonalitet som utøver. Det vil jeg tro også har en verdi inn mot resten av utøverne. Dersom jeg ikke skulle komme tilbake på like høyt nivå som jeg holdt i 2019, mener jeg fremdeles det kan være verdt investeringa.
– Samtidig har jeg trua på at jeg kan komme tilbake på et ganske høyt nivå og ha en stor verdi som rytter ved å stå på egne bein og være verdifull i de rittene jeg kjører. Dersom jeg får plass i et lag neste år, og av en eller annen grunn merker at jeg ikke når nivået jeg ønsker, så hadde jeg nok bare gitt meg. Jeg har ikke noe stor interesse av å sykle rundt på en liten kontrakt uten å prestere. Sånn sett ser jeg på neste år som en slags binær opsjon: Enten er jeg tilbake for fullt, ellers blir det kroken på døra for sykkelkarrieren min, sier Grøndahl Jansen.
Jarle har jobbet som sportsjournalist siden 2004 og var tidligere redaktør i procycling.no. Jarle er kanskje den som har fulgt norsk sykkelsport tettest de siste 15 årene, og hos Landevei.no skriver han nyheter og gir innsikt i hva som rører seg i kulissene i proffsirkuset. Har du tips til en sak? Send ham gjerne en mail:
Etter mye motgang er resultatgarantisten Markus Hoelgaard tilbake. I Zürich hadde han «årets beste bein» og leverte en prestasjon han er stolt av.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.