LYSNING I SIKTE: Amund Grøndahl Jansen har så smått begynt å tro på comeback på det øverste nivået. Foto: Cor Vos
Lesetid: 5 minutter
De siste årene har det hopet seg opp med problemer for Amund Grøndahl Jansen og sist han syklet konkurranse var i august i fjor.
Den norske proffsyklisten har fryktet at karrieren kunne være over, men etter nylig å ha gjennomgått sin tredje operasjon på under et år, kan slutten på problemene være nådd.
– Det er mer positiv utsikt enn tidligere, forteller han til Landevei.
29-åringen, som har vært proff siden 2017 og syklet Tour de France fem ganger, har slitt med hva som viser seg å være ganske vanlig blant syklister: Problemer med pulsårer og tette blodkar rundt lysken.
På fagspråket blir tilstanden kalt endofibrosis. Syklister som har blitt rammet klager over små kramper, tap av kraft, en følelse av å være utslitt eller dels kraftige smerter i beina.
Årsaken er det voldsomme antall treningstimene rytterne sitter framoverbøyd på sykkelen. Lista over utøvere som er blitt rammet av tilstanden er lang, men Marianne Vos, Jonas Rickaert og Steven Kruijswjik har alle måttet la seg operere.
Vellykket inngrep
I slutten av mai måtte han for tredje gang reise nordover til Eindhoven for å gjøre unna et mindre inngrep. Det første i desember i fjor viste seg dessverre ikke å være vellykket.
Da han ble åpnet opp på operasjonsbordet på nyåret, ble det oppdaget en blodpropp som gjorde at inngrepet ble avsluttet.
Denne gangen tror toppsyklisten at det endelig kan bli snakk om et etterlengtet comeback i sykkelfeltet.
– Blodproppen ser ut til å være absorbert/klemt ut med ballongkateter, men der er fremdeles arrvev som presser på blodkaret. I tidsperspektiv er det enda en lang vei å gå. At det vil bli bra igjen er i hvert fall langt mer sannsynlig nå, i utgangspunktet uten flere operasjoner. Det er vanskelig å spå verken når eller hvordan en eventuell retur til konkurranse vil se ut, sier Grøndahl Jansen til Landevei.
– Hva blir planen videre?
– Det er vel bare å fortsette treningen og håpe at det bedrer seg.
Han har fortalt i intervju med Sykkelmagasinet at han kan gjenkjenne deler av symptombilde helt tilbake til 2019-sesongen.
Det var først underveis i touren i fjor at han skjønte det var noe helt galt i den ellers topptrente kroppen hans.
– Det er egentlig godt å få en diagnose som stemmer overens med problemene jeg har hatt på et bredt plan, og som forklarer symptomene: Vondt i ryggen, vond muskulatur, dårligere prestasjoner og en litt skremmende oppdagelse av at man begynte å miste litt muskelmasse på den ene siden av kroppen. Det var fint å få en bekreftelse på at man ikke hadde blitt lat eller svak i hodet. Hvis man ikke får nok blod ut i hele beinet, er det ikke lett å prestere godt, uttalte han til Sykkelmagasinet.
Svømming og sykling
I april holdt 29-åringen kroppen stort sett gående i svømmebassenget, der han gjorde unna 2-3000 meter per økt og totalt rundt 16 000 meter per uke.
Utover i mai har han gradvis trappet opp treningen på landeveien i kraft av lette økter.
På det verste slet han med å gå opp trapper. Da var det fullstendig uaktuelt å trille treningssykkelen ut av boden hjemme.
Etter inngrepet i lysken fra en spesialist ved sykehuset i Eindhoven, er han nå tilbake på sofaen.
– Akkurat nå er det tvungen hvile etter operasjon og så er det opptrening igjen. Etter tre uker står jeg fritt til å trene hva beinet tillater. Tidligere føltes det helt greit med volum på lav intensitet, så får man håpe at intensitetsgraden kan økes etter hvert. Volumet har ikke vært helt ulikt vanlige treningsuker. Det er intensitet det har skortet på, sier han.
Ved å følge Grøndahl Jansen på treningsapp-en Strava kan man lese at han har klokket ned henholdsvis 20 og 22 timer på sykkelen de siste to ukene før operasjonen, noe som må sies å være akseptabelt.
Det siste halve året har han omtrent vært så langt unna modus fra vårklassikere og Tour de France det er mulig å komme, og i stedet vært mest i aksjon som hjemmeværende pappa for sønnen Nils.
I neste måned venter også familieforøkelse for den lille familien som er bosatt i Andorra. Kona Berta går nemlig gravid med parets andre tronarving. Småbarnslivet har også hjulpet Grøndahl Jansen med å holde fokus mot andre ting enn egen helsesituasjon.
– Hvordan har denne perioden vært for deg, og kanskje ikke minst med tanke på usikkerheten om det er mulig for deg å komme deg tilbake på toppnivå?
– Det er jo ikke spesielt gøy, men jeg har et pragmatisk forhold til det. Går det så går det, og om det ikke gjør det, så får man finne på noe annet. Det blir fint å få et tydeligere svar på det hele i løpet av de neste månedene. Det kjedeligste er ikke å være produktiv mens man venter på avklaringer eller nye inngrep, forteller han.
PS: Grøndahl Jansen har for øvrig kontrakt med Jayco-AlUla ut 2024-sesongen.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.