MANGLER TOPPFORMEN: Amund Grøndahl Jansen er tilbake i konkurranse etter sykdom og sykler Flandern rundt. Foto: Team BikeExchange
Lesetid: 6 minutter
Amund Grøndahl Jansen hadde håpet å få sitt ordentlige gjennombrudd i brosteinsklassikerne denne sesongen, og etablere seg blant de beste.
Med Flandern rundt kun et døgn unna, må 27-åringen innrømme at det neppe skjer i vår.
– Formen er på bedring, men det kom ubeleilig på med sykdommen. Jeg kommer nok ikke å være i min beste form til søndag, men man må bare kjøre med det man har, så er det mye som kan skje i de i rittene likevel. Jeg må bare være offensiv og se hvor langt det holder, forteller Grøndahl Jansen til Landevei.
Formen nå er ikke bedre enn at hovedpersonen selv er glad for at Paris-Roubaix er utsatt.
Nesten to uker uten trening ble det, midt i oppkjøringen til Flandern rundt og Paris-Roubaix. Det har vært influensasymptomer som hosting, sår hals, hodepine og slapphet.
– Det har vært mye venting og mye hviling. Det har vært litt frustrerende, men man får ikke gjort så mye mer. Det har gått i å kjenne etter og satse på bedring fra dag til dag. Etter hvert har det kommet seg, men det tok veldig lang tid.
I forrige søndags Gent-Wevelgem var han endelig tilbake på startstreken, men endte opp med å ikke fullføre den 250 kilometer lange klassikeren.
– Det kom for tidlig. Der var jeg bare tilskuer, kan du si. Men jeg fikk i hvert fall syklet 100 kilometer av rittet, så syklet jeg kanskje 60 kilometer til bussen. Det var første ordentlige treningsdagen etter sykdommen. Da kom jeg i hvert fall i gang med å bevege meg, men jeg kjørte ikke noe ritt kan du si. Det var bare for treningens skyld.
– Hvordan reagerer kroppen når man går rett på et sånt ritt etter sykdom?
– Det er litt sjokk for systemet å gå rett på viftekjøring i Gent, men jeg kjenner jo også tidlig at det ikke er en dag hvor jeg vil prege rittet. Da er det ikke noe jeg legger all verden prestisje i å ligge i siste eller nest siste vifta. Det var en fin måte å komme i gang på i hvert fall. Spinne beina litt, få litt kilometer i beina og kjenne på hvordan det er å kjøre ritt.
I Dwars door Vlaanderen onsdag var det noe mer oppløftende tilbakemeldinger fra kroppen, og BikeExchange-rytteren ble til slutt nummer 60, to minutter bak vinner Dylan van Baarle.
– Der var jeg litt bedre. Det var ikke godt nok til å kunne prege rittet helt ennå, men det får komme når det kommer. Jeg må ta tiden til hjelp og se når jeg er på det nivået.
– Hvor langt unna er du en toppform vil du anslå?
– Jeg er kanskje tre kilo unna matchvekt og mangler 15-20 watt over et helt ritt.
Tror finalen kan starte veldig tidlig
Dermed ser det langt på vei ut til at må feste sin lit først og fremst til Michael Matthews i Flandern rundt søndag, mens Luke Durbridge og Luka Mezgec har også vist bra form i det siste.
– Det er helt klart muligheter. Vi er ikke favoritter, men vi har noen outsidere som kan vise seg frem. Så kan det jo bli et taktisk ritt hvor det kan lønne seg å være outsider også, for en rytter som Matthews.
Torsdag var laget ute på rekognosering av løypen. Etter at Muur van Geraardsbergen og Tenbosse ble tatt ut av fjorårets utgave, ble den noe kortere og lettere.
I årets løype er både Molenberg (med 101,9 kilometer til mål) og Marlboroughstraat (97,9 kilometer til mål) er nye tilskudd, samt at Berg Ten Heute (1,1 kilometer à 6 prosent) er inne foran Kanarieberg, med 76,1 kilometer til mål.
– Det er mye smale veier og litt utfordringer med noen forskjellige bakker, blant annet Berg Ten Heute, som nok helst sikkert utgjør en forskjell, sier Grøndahl Jansen om den nye delen av løypa – og fortsetter:
– Sammenlignet med fjoråret så er løypen hardere før finalen, enn det var i fjor, sier Grøndahl Jansen.
– Hva tenker du om rittutvikling og favoritter?
– Finalen kjøres tidlig i år, slik som det var i fjor også. Det er en trend at folk kjører finalene tidligere og tidligere. Jeg tipper det blir det samme, og at det er Wout [van Aert], [Mathieu] Van der Poel og [Julian] Alaphilippe som er de store favorittene.
– Er Berg Ten Heute stedet du ser for deg at finalen starter?
– Jeg tipper allerede Molenberg også er et sted hvor det kan skje noe. Det kan åpne seg opp veldig tidlig, slik som løypa er i år. Jeg blir overrasket om det ikke kjøres noe ritt fra Molenberg til andre gang opp Oude Kwaremont (med 54,6 kilometer til mål).
Glad for Roubaix-utsettelse
Selv om han hadde fått én uke til med forberedelser til Paris-Roubaix, legger han ikke skjul på at han er glad for at «Helvete i Nord» utsettes til starten av oktober, helgen etter VM i Flandern.
– Jeg har ikke noe imot at det blir flyttet. For min del var det helt greit. Det kunne gått an å komme seg i bedre slag til neste helg, men det kommer nok litt tidlig uansett.
– Hva betyr det for oppbygningen i høst at det er Roubaix og VM så tett da?
– VM vil man jo bygge opp 100 prosent opp mot uansett så det blir ikke veldig annerledes, men det er jo fint å ha flere store mål etter hverandre. I sykling kan mye skje. I VM kan du ryke på et uhell. Da er det fint å ha mulighet til å revansjere seg helgen etterpå. Jeg er først og fremst glad for at jeg får muligheten til å bygge opp igjen formen mot Roubaix i høst.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.