Etter en periode med mange tøffe ritt de siste månedene, som ble avsluttet med en hektisk og krevende Tour des Fjords, har Alexander Kristoff endelig fått en liten pust i bakken hjemme i Stavanger denne uken. Terminkalenderen til stjernerytteren fra Katusha viser fri fra deltakelse i flere ritt frem til midten av september, men ikke fra avtaler eller forpliktelser der det er forventinger om hans tilstedeværelse. Likevel tok Kristoff seg tid til en utførlig prat med Landevei, og fortalte om sin sammenlagtseier i Tour des Fjords og forventningene til VM i Qatar i oktober.
BESTILL ABONNEMENT: DET BESTE LANDEVEI-INNHOLDET HJEM I POSTKASSEN.
Gratulerer med din andre sammenlagtseier i Tour des Fjords, Alexander! Hvilken verdi har nettopp denne seieren for deg?
– Takk for det! Seieren henger naturligvis høyt. Jeg var ekstra motivert til å vise meg frem på hjemmebane, og da var det spesielt fint å kunne stikke av med seieren til slutt. Det hører med til sjeldenhetene at jeg vinner ritt sammenlagt. Så langt har jeg vunnet tre ritt i min karriere, to ganger Tour des Fjords (2014, 2016, red. anm.) og en gang Driedaagse De Panne-Koksijde (2015, red. anm.). Så derfor var seieren i Tour des Fjords ekstra gøy.
For publikum langs løypa og TV-seerne hjemme så det ut som om du hadde fullstendig jerngrep rundt sammendraget hele veien. Spesielt på den tredje etappen til Suldalsosen imponerte du voldsomt ved å kjøre inn bruddet nærmest på egenhånd. Var dette en skikkelig maktdemonstrasjon fra én av verdens beste proffsyklister?
– Man kan jo si det sånn, men jeg kjørte jo med alt jeg hadde, og hadde heller ikke kontroll på bruddet. På TV så det riktignok veldig sterkt ut, men planen var absolutt ikke å måtte kjøre meg opp alene. Planen var snarere å få til en samlet spurt i feltet. Men rytterne som lå i bruddet var for sterke, så da måtte jeg prøve et siste forsøk på å komme meg opp, og det lyktes heldigvis.
LES OGSÅ: DETTE ER RUTENE TIL SAMLING 2016
Hva tror du var utslagsgivende for seieren din i Tour des Fjords? Din fysiske forfatning eller heller den mentale styrken din?
– Begge deler, vil jeg si. Jeg hadde helt sikkert ikke vunnet hvis ikke jeg hadde vært god nok fysisk, men den store fordelen min er jo spurten. Jeg vant rittet på grunn av bonussekundene, ikke fordi jeg syklet raskere enn alle andre. Det var etappeseierne som ga meg bonussekundene, som til slutt skilte i sammendraget. Jeg visste at dersom jeg klarte å henge med på kongeetappen, så ville jeg ligge godt an i sammendraget. Samtidig visste jeg at jeg alltid ville klare å henge med over de små kneikene på avslutningshelgen også uten å tape så mye tid. Så det var helt klart de første dagene som la grunnlaget for seieren.
Hva syns du om de norske kontinentalrytternes innsats under Tour des Fjords? Var det noen ryttere som pekte seg spesielt ut?
– Carl Fredrik Hagen (Team Sparebanken Sør, red. anm.) var veldig aktiv og kjørte veldig sterkt. Det manglet et resultat som prikken over i-en for hans del, men han vant klatretrøya, og det er jo et godt resultat det også, spesielt for kontinentalryttere som han. De norske rytterne kjemper jo faktisk mest om trøyene for å kunne stå på podiet på slutten av dagen. Og Carl Fredrik var på podiet hver dag, så det var et veldig godt ritt han kjørte. Jeg syns ellers at Joker kjørte bra de siste to dager i Stavanger-området. Både (Bjørn Tore, red. anm.) Hoem og (Kristoffer, red. anm.) Halvorsen viste seg godt frem. Hoem hang med begge dager, og holdt nesten på å ta en seier. Halvorsen så jeg ikke på siste etappen, men han var kanskje litt for sliten til å kjempe om etappeseieren med meg. Men han prøvde i hvert fall, og laget gjorde en bra jobb.
BEST: Alexander vant tre av fem etapper i Tour des Fjords og sikret slik sin andre sammenlagtseier i rittet. Foto: Tour des Fjords.
Hva med Vestlandslaget Team Coop-Øster Hus?
– Coop sleit litt mer enn forventet. Jeg hadde håpet på at de kunne peke seg litt mer ut. De var uheldige med at de mistet to ryttere i starten med både Krister (Hagen, red. anm.) og Erlend (Blikra, red. anm.). Krister røyk jo ut med skade den dagen som hadde passet ham best. Det blir vanskelig for et kontinentallag å kompensere for to ryttere, og da blir det fort litt halvveis. Så Coop hadde litt stang ut under Tour des Fjords.
La oss rette blikket litt fremover. Etter en kort pause hjemme nå, blir Eneco Tour i midten av september ditt neste ritt du skal delta i. Så drar du til Qatar, der du skal sykle VM i begynnelsen av oktober. Du skal reise tidlig til Qatar for å bli med på en eventuell lagtempoøvelse. Er det en lur avgjørelse å sykle lagtempoen i ørkenstaten, fremfor å måle kreftene med de andre spurtere i Paris-Tours for eksempel?
– Det er jo en avveiing som man må ta. Paris-Tours er et langt ritt som kan minne om et langt VM-ritt, men i Paris-Tours er det sjelden veldig varmt. Så da får du veldig sjokk når du kommer ned til Qatar. Jeg mener og tror det derfor er bedre å sykle lagtempoen for å bli vant til varmen fremfor å kjøre et hardt ritt rett før. Men så får vi se om det i det hele tatt blir noe av lagtempoen, hvis ikke blir det kanskje ikke så mange andre alternativer enn Paris-Tours allikevel.
LES OGSÅ: DETTE ER EM-TROPPEN
Hva synes du om et sykkel-VM i Qatar på generelt grunnlag? Er det hensiktsmessig å arrangere VM i et land der de klimatiske rammebetingelser er alt annet enn vennlige for sykling?
– Det finnes ikke veldig mange sykkeltradisjoner i Qatar, og selv om vi har et ritt der hvert år (Tour of Qatar, red. anm.), så ser jeg ikke mange syklister ute på veiene likevel. Varmen er helt klart en faktor her, men heller ikke sykkelbegeistringen har smittet over på veldig mange enda. Så sånn sett er det kanskje litt rart å ha et VM i Qatar, men på den andre siden kan ikke VM avvikles kun i Italia eller Spania heller. Litt avveksling går greit, spesielt når løypa passer meg bra.
Vi har sett oljesjeikene kjøpe fotballag, samtidig som de betaler godt for å få tilslag for toppidrettsarrangementer som verdensmesterskapet i fotball i 2022. Fra neste år blir et nytt sykkellag fra Bahrain realitet. Nok en gang med vennlig finansiering fra sjeikene. Hva syns du om investorer, som ønsker å tjene penger på sykling, fremfor å være opptatt av en bærekraftig utvikling til sykkelsporten?
– Som all idrett er også sykkelsporten avhengig av at investorer bruker penger på sporten. Da er det naturlig at de får noe igjen for det. Penger styrer mye i vår verden. Dog må det stå i en viss relasjon. Er det bare pengene som bestemmer, går det til slutt utover tradisjonene, og det funker nå bare ikke å flytte Paris-Roubaix til Qatar.
Hva tror du det norske sykkellandslaget er kapabel til å få til under fellesstarten i VM?
– Vi har ambisjon om å vinne helt klart. Vi kan stille med ni mann i fellesstarten, og har mange nok gode og kjøresterke ryttere som kan gjøre det bra i en slik flat løype. Det skal ikke stå på å få til et bra lag i hvert fall. Men i en stor, samlet spurt så mangler vi kanskje litt den samkjøringen og erfaringen med å kjøre et opptrekk, så da må vi mest sannsynlig spille på andre land som kan ta jobben. Inn i finalen må vi gjøre ting på en smart måte.
Hovedpresset vil helt klart ligge på dine skuldre i oktober. Er du klar til å takle det?
– Jeg føler at jeg har det presset på meg alltid, uansett hvilket ritt jeg kjører, så jeg tror ikke det blir så vanskelig.
Les også: Siste nytt om landeveissykling
ERFAREN: Alexander Kristoff har tidligere vist at han takler ritt i stor varme. I år vant han tre etapper i Tour of Qatar og stakk av med seieren i poengkonkurransen til slutt. I oktober kan han bli verdensmester i ørkenstaten. Foto: Cor Vos.