– Gå av, sier sentrale ledere i sporten til leder i Region Øst, Stig Fjærli. Etter flere konflikter som førte til varsling, er han ikke lengre oppmann for juniorene i sin egen klubb, Asker CK. Nå hagler kritikken etter et kontroversielt laguttak for juniorer.
MÅ SVARE: Stig Fjærli, leder i Region Øst, må svare for kraftig kritikk fra flere hold i regionen. Foto: Heiko Junge/ NTB.
Lesetid: 13 minutter
Stig Fjærli, tidligere kandidat til presidentvervet i Norges Cykleforbund, gikk med stor energi inn i rollen som oppmann for juniorsyklistene i Asker CK foran sesongen 2021.
Samarbeidet skar seg etter det som skal ha vært en serie konfliktfylte episoder. Det endte med et varsel, som i ettertid førte til at klubben fattet et styrevedtak der Fjærli ikke lengre fikk ha oppmannsrollen for juniorene.
Før klubben kom så langt, hadde to ryttere gått over fra Askers satsing på juniorene til andre klubber på Østlandet.
Men Fjærli sitter fortsatt som leder for Region Øst i Norges Cykleforbund, den mest aktive regionen i landet.
Fra den posisjonen har han blant annet iverksatt et regionlag for juniorsyklister, der Fjærlis ansvar for alle prosesser fra idé til gjennomføring har satt sinnene i kok.
– Når den personen som ene og alene er arkitekten bak det hele søker om å delta på et ritt, er ansvarlig for uttak, står for logistikk, er lagleder og i tillegg er regionens leder som er pappa til en av rytterne, med bakgrunn i en lukket prosess, da er det under for enhver kritikk, sier Ninni Bjerkøy, styreleder i Asker CK.
Fjærli svarer slik på kritikken fra klubben, om regionslagene som har gjort at flere sentrale personer reagerer:
– Aktiviteten var planlagt i regionens budsjett. Jeg fremmet saken for styret ettersom ingen klubber tok initiativet til å gjennomføre aktiviteten. Dette til tross for at mulighetene har vært kjent siden januar/februar 2022. I frivillighetsarbeidet er det noen ganger krevende å manøvrere i forhold til roller. Prosessen har vært forsøkt holdt så nøytral og åpen som mulig, ved at jeg ikke har deltatt i vedtaksbeslutningene, svarer Fjærli.
Asker CK har rapportert Fjærlis gjennomføring av turene for det omstridte regionlaget av juniorsyklister, til kontrollkomiteen i Region Øst. Regionlaget har nylig deltatt på ritt utenlands.
– Han må gå. Når han lar personlige konflikter påvirke sportslige beslutninger er han ikke egnet til å være leder i idretten, sier Lars Holm.
Han er sportslig ansvarlig for sykkelavdelingen til NTG Bærum og trener for flere av landets beste utøvere. Han har en stor gruppe utøvere fra regionen som elever på NTG, og har sett hvordan konflikten har vokst seg ut av klubbens grenser.
Bakgrunnen for misnøyen er blant annet at ryttere utenfor regionen ble invitert på bekostning av kvalifiserte syklister fra Region Øst. I tillegg beskrives selve uttakskriteriene som svært spesielle.
Asker CK mener flere av deres utøvere bevisst er holdt utenfor. De får støtte av Holm.
– Det som er helt åpenbart er at lederen av Region Øst er på kant med flere sentrale medlemmer og styremedlemmer i Asker CK. Det er like åpenbart at det er deres sønner (Askermedlemmenes, red. anm) som ikke er kvalifisert gjennom regionens uttakskriterier. Da tenker jeg at dette er konstruerte uttakskriterier, sier han.
Kenneth Johansen, sportslig leder i Drøbak SK, er også kjent som rittleder for Skansekross, og ansvarlig for terrengsykkelskolen i Drøbak.
Han var den første som adresserte konfliktlinjene mellom Fjærli og Asker CK offentlig, på regionens facebooksider. Da regionslagene ble presentert, gikk han hardt ut mot både Fjærli og styret i Regionen.
– Dette handler om at Fjærli navigerer etter en konflikt med Asker CK. Nå har vi ungdom som er i en situasjon der de blir brukt i en konflikt mellom voksne mennesker, det er ikke rettferdig. Ungdommene får ikke konkurrere om plassene til dette laget på like vilkår. Det blir laget et uttak der Fjærli har funnet på kriterier for å passe i hans narrativ, sier han.
Landevei er kjent med dokumentasjonen som viser at Fjærli ikke lengre får være oppmann for juniorgrupen. Vi har konfrontert Stig Fjærli med disse opplysningene, og kritikken fra Johansen. Han mener situasjonen er overdrevet, og at han uansett ikke hadde tenkt å være i rollen lengre.
– Du er ikke lengre oppmann for juniorene i Asker CK, og de hevder du ikke ga fra deg vervet frivillig. Hvordan opplever du situasjonen med din egen klubb?
– Torsdag 21. april var det planlagt et rytter- og foreldremøte. Til dette møtet hadde jeg planlagt å overlate oppmannsrollen til en av foreldrene til første års juniorene, for å bidra til kontinuitet, samt bistå med erfaring ved behov. På tirsdag 19. april deltar jeg på et møte med tre av klubbens styremedlemmer for å få besluttet budsjettrammen til laget for 2022. I dette møtet kommer spørsmålet for første gang opp om min rolle som oppmann. Ettersom jeg allerede har planlagt å tre til side to dager senere den 21. april i rytter- og foreldremøtet, vurderer jeg det som en bedre løsning, for å unngå å skape usikkerhet i gruppen ved å fratre 19. april, skriver han i en epost til Landevei, og legger til:
– Jeg har et tilsvarende forhold som andre foreldre har, med ungdommer som sykler for klubben. Vi deltar på de relevante rittene som vår sønn sykler med laget, på lik linje med de andre foreldrene, skriver han i en e-post til Landevei.
Om varselet som ble opprettet i våres angående hans opptreden i klubben, sier han følgende:
– Varselet har vært behandlet og avsluttet av et uavhengig utvalg i klubben. Konklusjonen er at det ikke var grunnlag for å gå videre med saken, skriver han.
Asker CK ønsker ikke å kommentere Fjærlis påstand rundt statusen til varselet, av hensyn til prosessen og de involverte parter.
Kenneth Johansen trekker samme konklusjonen som Holm når det gjelder styrelederen.
– Når det går så langt som nå, tenker jeg at det han bør gjøre er å trekke seg og tre til side, sier han.
– Ja, svarer Bjerkøy i Asker CK, på spørsmål om Fjærli bør trekke seg som leder.
– Det her jeg ingen kommentar til, svarer Fjærli når vi konfronterer han med opplysningene om at flere personer ber han om å trekke seg som leder i regionen.
Det kontroversielle laguttaket
Stig Fjærli har sittet som leder i Region Øst i NCF siden januar 2020. Han var ikke valgkomiteens kandidat da det skulle stemmes over ny leder, men ble stemt inn etter et benkeforslag.
På et styremøte i Region Øst den 30. mai 2022, la Fjærli frem planer om to turer til etapperitt i Spania og Sveits, i regi av Region Øst, for august og september måned.
Han hadde kostnadsberegnet turene til 105.000 kroner.
I tillegg til å ha søkt arrangørene om deltagelse og tatt initiativet på vegne av regionen, skulle Fjærli også stå for den praktiske gjennomføringen av turene. I tillegg til å være sportsdirektør under rittene, har han vært turleder og stått for det rent praktiske.
Fjærli var også den som selv laget uttakskriteriene, som ble enstemmig vedtatt av styret i regionen.
Til slutt tok Fjærli ut laget, der også sønnen, nå 18, deltok. Sønnen har ikke ønsket å uttale seg om saken.
I styreprotokollen står det ingenting om inhabilitet, eller om Fjærli har vært en del av møtet når turen ble diskutert.
Da turen ble presentert på regionens facebooksider, kom det kraftige reaksjoner på Fjærlis mange roller.
Særlig to ting var vanskelig å akseptere for den kritiske forsamlingen, altså utøvere og foresatte fra ulike klubber i regionen.
1: Styret har enstemmig vedtatt at regionen skal ta med og betale for utøvere fra andre regioner på samme premisser som regionens egne.
2: Kun de eldste juniorene, ryttere født i 2004, kan bli tatt ut. Hele 2005-kullet er ekskludert fra å delta – uansett hvilket nivå utøverne er på.
– Det er helt klart kvalifiserte utøvere i Region Øst som ikke får mulighet til å bli tatt ut. Når hele 2005-kullet er ekskludert fra å bli tatt ut til et regionslag minner det om total mangel på rolleforståelse fra den som har laget kriteriene, sier Lars Holm i NTG.
Fjærli bekrefter at han var initiativtaker og gjennomfører av turen, samt at han sendte uttakskriterier han selv foreslo til styret.
– Jeg har ikke vært med å beslutte de sportslige uttakskriteriene. Det er de øvrige styremedlemmene som uhildet har deltatt i vedtaksbeslutningene. De har hatt all frihet til å fatte nødvendige beslutninger i saken, sier Fjærli.
– Kan du forstå at publikum reagerer på at en regionleder kan være både initiativtager, sportslig leder, gjennomfører, den som setter uttakskriterier samt den som også tar ut laget?
– Det er krevende å ha flere roller, og det er forståelig at noen reagerer. Prosessen er forsøkt holdt så nøytral som mulig ved at jeg ikke har deltatt i selve vedtaksdiskusjonene.
– Men hva er årsaken til at Region Øst ikke valgte utøvere fra egen region?
– Alle relevante ryttere fra regionen fikk tilbud, men de fleste takket nei da de heller ville sykle norgescup.
– Flere personer mener at uttakskriteriet der en må være født i 2004, er laget for å unngå å vurdere barn av personer du er i konflikt med, altså utøvere født i 2005. Hva mener du er tilfelle her?
– Det er ikke tilfelle. NCF Region Øst har forsøkt å lage et lignende tilbud til siste års juniorer som regionen tilbyr siste års ryttere i 15-16 årsklassen på landevei. Begge tilbudene handler om å tilby ritterfaring til forberedelse til junior- og seniorklassen.
– En atferd som handler om hans agenda
Lars Holm i NTG mener Fjærlis forklaring ikke holder vann. Han nevner flere enkeltutøvere født i 2005 fra Region Øst som han mener er bedre utøvere enn de som endte med å reise, flere av dem fra Asker.
Under VM i Wollongong i Australia sist uke, var fire av fem utøvere på juniorlandslaget født i 2005.
– Er det ikke en god idé å la de eldste juniorene forberede seg til seniorsesongen?
– Et lag skal bestå av de beste utøverne. Det er ikke tvil om at det er Fjærli som lager kriteriene, og det er helt naturlig å stille spørsmål ved lederens habilitet. Å begrense et lag til sisteårs juniorer for å møte kommende sesong er ikke et argument for et uttak, i beste fall er det et dårlig argument, sier Holm.
– Men noen må jo stå for dette uttaket, er ikke lederen for Region Øst den best kvalifiserte for å vurdere hvilke ryttere som bør være med?
– For Fjærli er dette betegnende for en type atferd som handler om hans egen agenda, fremfor å fremme fellesskapets interesser. Jeg har hatt ulike engasjement i norsk juniorsykling siden 2006, og vært involvert i utallige uttak. Men jeg kan ikke gi ett eneste eksempel på at det har ført til denne typen konflikt, sier Holm.
Fjærli svarer ikke direkte på kritikken fra Holm, men argumenterer for at uttakskriteriene er korrekte:
– Faktum er at det kun er to andreårsryttere fra Region Øst som har fått tilbud om å sykle UCI ritt i 2022 basert på den tradisjonelle uttaksmåten som det refereres til. Det samme resultatet vil mest sannsynlig også gjelde for 2005 rytterne neste år. Formålet med aktiviteten var å lage et tilbud til siste års juniorer, et lignende tilbud vi har til regionens andre års syklister i 15-16 års klassen. Det er første gang dette tilbudet er introdusert i Region Øst. Vår erfaring viser at 2-3 ryttere pr ritt fikk en mulighet til å sykle UCI ritt, en mulighet de ikke ville fått gjennom de tradisjonelle tilbudene. Det viser at vårt tilbud er et komplementært tilbud til de tradisjonelle tilbudene. Det må være aksept for å prøve ut nye aktiviteter, hvis ikke vil vi ikke utvikle norsk sykkelsport. Jeg syntes tilbudet har livets rett, og bør utvikles ytterligere i samarbeid med klubbene i regionen.
Styret i regionen: – Stig fortjener ros
Styret i Region Øst vil ikke svare på om de er kjent med at Fjærli ikke lengre har lederansvar i Asker CK, og personkonfliktene mellom ham og flere foresatte og medlemmer i regionen.
De vil heller ikke svare på om de er kjent med varslingssaken som ble opprettet, og hvordan dette kan ha påvirket hans initiativ i 2022.
– Styret mener at Stig har opptrådd ryddig, skriver de i en e-post til Landevei, ved nestleder Asgeir Mamen.
Styret i Region Øst stemte enstemmig for at de to turene skulle gjennomføres.
Både styremedlemmer og administrasjon i NCF peker på at i idrettens frivillige system er det tilnærmet lik umulig med full habilitet og rettferdighet.
De er fornøyde med jobben Fjærli gjør som styreleder.
– Fra vårt ståsted fortjener Stig ros for sin stå-på-vilje og engasjement for sykkelsporten i regionen, skriver Mamen.
Når det gjelder regionsturen står styret fast på at initiativet til Fjærli er et godt tiltak, men at prosessen rundt uttak og årskull kunne vært løst på en bedre måte.
– Fra styrets side synes vi at de eldste juniorene fortjente å få et slikt tilbud. Hensikten er å forberede de eldste juniorene på opprykk til seniorklassen. Normal prosedyre er at uttakskriterier behandles konfidensielt inntil de er godkjente. Kommunikasjonen efter godkjenning kunne ha vært bedre håndtert fra styrets side, og dette beklager vi, svarer de.
– Men hvorfor betaler regionen for utøvere fra andre deler av landet, når det er nok av kvalifiserte utøvere i både 04 og 05-generasjonen på Østlandet?
– Vi tok utgangspunkt i uttakskriteriene, og i eftertid ser vi at kravet om kun å bruke 2004-ryttere kunne ha vært håndtert annerledes, og det beklager vi. Vi har allerede startet prosessen med å se på denne praksis og interne rutiner for uttakskriterier, svarer de.
Kontrollkomiteen: Kommer svar i februar
Kontrollkomiteen i Region Øst bekrefter at de har mottatt en henvendelse fra Asker CK, men de har ikke vært i samtale med klubben siden august.
Kontrollkomiteen har ingen sanksjonsmuligheter, og det heller ikke et organ som løfter slike problemstillinger opp for domstolene i idretten. Kontrollkomiteen har en ren kontrollfunksjon, og de rapporterer til årstinget.
– Vi har fått en henvendelse fra Asker CK om NCF Region Øst sitt regionslag til to ritt i Spania og Sveits, hvor Asker CK ber kontrollkomitten om å se på prosessen rundt vedtak og gjennomføring av disse rittene, skriver leder av kontrollkomiteen, Arne Hanssen, til Landevei.
Kontrollutvalget blir valgt på årsmøtet, og har to hovedoppgaver. Det skal dels kontrollere styret og avgi en beretning til årsmøtet, og det skal eventuelt også gi uttalelser til forslag som fremmes for årsmøtet.
De skal også se om regionens midler er anvendt i henhold til lover og bestemmelser, og at midlene faktisk går til de aktivitetene som årsmøtet har fattet vedtak om.
På begge disse punktene kan det være avvik.
Kontrollkomiteen overvåker også økonomien i Regionen.
– Vi har ingen tidsfrist for når vi vil være ferdig. Utover det vil vi avgi vår beretning til regionens høyeste organ, årsmøtet, som blir holdt i februar 2023. Vi vil eventuelt informere styret i regionen på et tidligere tidspunkt dersom vi føler at dette er relevant, sier Hanssen.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.