Kalles inn på teppet - Forbundet vil ha møte om regionlederen
Norges Cykleforbund er godt kjent med Fjærli-saken og varsler nå et møte om konfliktene. – Vi konstaterer at det er skapt en situasjon som er og har vært belastende for de involverte, sier generalsekretær Eystein Stokstad.
I DIALOG: Norges Cykleforbund har lenge sett konflikten i Region Øst vokse seg større. Nå kaller de regionen inn til et møte. Foto: NCF.
Lesetid: 6 minutter
– Vi vil innkalle regionen til et møte for å gjennomgå disse forholdene som også har kommet frem i media. Vi trenger ytterligere kunnskap for å sikre at sakskomplekset håndteres på riktig måte, skriver generalsekretær Eystein Stokstad i Norges Cycleforbund i en e-post til Landevei.
Norges Cykleforbund er godt orientert om konfliktnivået og varselsaken, og søker nå dialog. De har foreløpig ingen planer om å gripe inn på vegne av regionen utover dette – noe lovverket i idretten tillater.
– Det å være leder i idretten er et tillitsverv. Om man ikke lengre har tillit er det klubbene sin oppgave å finne alternative kandidater som kan velges. Slik fungerer idrettsdemokratiet, forklarer Stokstad.
Region Øst er en autonom gren av Norges Cykleforbund. Det betyr at de har et eget styre, valgkomite og kontrollorgan. Lovene i Region Øst er sammenfallende med Norges Cykleforbund.
Selv om regionen bestemmer selv hvordan de vil jobbe, skal all virksomhet være i tråd med NCFs målparagraf og vedtak.
Stokstad bekrefter at ledd i organisasjonen har vært i kontakt med Fjærli om det kontroversielle laguttaket i regionen.
Han håper videre at dialog vil være løsningen i saken.
– Vi vil innkalle regionen til et møte for å gjennomgå disse forholdene som også har kommet frem i media. Vi trenger ytterligere kunnskap for å sikre at sakskomplekset håndteres på riktig måte. Vi mener den prosess som nå er valgt er den beste for å komme frem til en løsning på de utfordringer vi står overfor, skriver han.
Styret i Region Øst: – Vi har aldri hørt om konflikt eller varsler
Styret i Region Øst har frem til nå ikke villet uttale seg om hvorvidt de kjenner til konfliktnivået rundt lederen deres, og hvordan dette kunne påvirke hans arbeid med regionens ungdommer.
Region Øst er Norges største og mest aktive underavdeling i Norges Cykleforbund, og de får kraftig kritikk fra sine medlemmer for flere saker.
I sommer skapte uttaket til et regionslag voldsomt rabalder, og Fjærli blir beskyldt for å ta med konflikten fra sin egen klubb videre inn i regionsarbeidet. Slik svarer han.
Dagens styre i Region Øst, har stilt seg lojalt bak Fjærli.
– Styret har nok ikke vært kjent med konfliktnivået rundt Stig. Jeg er redd det har gått fort i svingene, og jeg synes bare at styret har vært sløve og ikke forvaltet regionens midler på en måte som er i tråd med gjeldende regelverk, sier Kenneth Johansen, sportslig leder i Drøbak SK, og henviser til konflikten rundt regionslaget.
Styret i Region Øst har etter flere henvendelser, nå valgt å uttale seg om saken.
Nå sier de at de aldri har hørt om verken konflikter, kritikk eller varsler.
De mener at konfliktene og varselet rundt lederen, Stig Fjærli, ikke er en sak for regionen.
– Styret har ikke vært kjent med noen konflikter mellom Stig og klubber i Region Øst, heller ikke noen varsler. Vi ser dette som saker de involverte partene må gjøre opp seg imellom, eventuelt bruke de instansene som både NCF og NIF har til rådighet, skriver styrets nestleder, Asgeir Mamen i en e-post til Landevei.
Han uttaler seg på vegne av styret, minus Stig Fjærli.
– Fra vårt ståsted fortjener Stig ros for sin stå-på-vilje og engasjement for sykkelsporten i regionen, har styret tidligere uttalt.
– Dette tror jeg ikke noe på
At styret ikke er orientert om hva som foregår rundt lederen deres, er vanskelige å akseptere og tro på for Johansen.
– Styret har rett i at Fjærli står på, det er heller ikke det som mistilliten baserer seg på. Det er ikke overraskende at styret stiller seg bak han, da de selv har vært med og vedtatt sakene styreleder er kritisert for, sier han.
Johansen sto tidlig frem som en kritisk røst mot Fjærli. Etter den senere tids konflikter der regionslederen er involvert, er tilliten til styret i regionen tynnslitt.
Når styret i regionen i tillegg sier de ikke kjenner til verken konflikter eller varsler, mener han de må vurdere om de i det hele tatt har noe å gjøre i styret.
– At nestlederen i styret i Region Øst som mangeårig Asker-medlem hevder å ikke kjenne til varselet rundt Fjærli, det tror jeg ikke noe på. Når vi er kommet dit vi er nå, må vi korrigere. Jeg mener styret i regionen må gå i seg selv, og vurdere hva som har skjedd. Når de gjør en så stor navigasjonsfeil, tenker jeg at hele styret bør vurdere om de skal være der eller ikke. Dette styret har ikke min tillit i alle fall, sier han bestemt.
Nestleder i styret i Region Øst, Asgeir Mamen, er forelagt den direkte kritikken mot ham.
Han har ikke ønsket å kommentere.
Vi stilte følgende spørsmål til Norges Cykleforbund og Eystein Stokstad, om styrets foreløpige håndtering:
– Styret i regionen hevder de ikke kjenner til konfliktnivået rundt Fjærli. Hva tenker Norges Cykleforbund om at styret i landets største og mest aktive region ikke er kjent med hva som foregår i regionen, og hvilke konflikter som oppstår rundt lederen deres?
Stokstad ønsker ikke svare, men viser til prosessen som de nå har med å få regionen i et møte.
Det er på årstinget til Region øst at en ny styreleder kan bli valgt. Om dette skal skje før det ordinære årstinget i februar 2023, må eventuelt en fjerdedel av klubbene i regionen innkalle til et ekstraordinært årsting.
Norges Cykleforbund har også mandat til å innkalle til et ekstraordinært årsting – da på vegne av Regionen.
Det har de valgt å ikke gjøre.
Rettelse:
I den opprinnelige saken sto det at «Stokstad har tidligere vært i kontakt med Fjærli om det kontroversielle laguttaket i regionen.»
Dette er rette til: «Stokstad bekrefter at ledd i organisasjonen har vært i kontakt med Fjærli om det kontroversielle laguttaket i regionen.»
Rettelsen ble oppdatert 29.09, 18:30.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.