Alle bilder, om ikke annet er oppgitt: Pål Westgaard.
På søndag klokken 14.00 braker det løs med herrenes norgesmesterskap i sykkelkross i Svelvik. Tettstedet har arrangert både norgesmesterskap i rundbane og flere norgescuprunder i terreng-og sykkelkross tidligere. Årets løype er en teknisk krevende løype med mange krappe svinger, og mange harde akselerasjoner.
VIDEO: Slik blir du en bedre krossrytter
Historiens første NM ble vunnet av Morgen Vaeng, men i år tror vi tittelen går til en langt yngre rytter. Dette er listen over Landeveis favoritter!
1: Fredrik Haraldseth
Terrengsyklisten fra Bærum har vist seg ikke bare som den teknisk beste rytteren, men også den smarteste. Under sist helgs Hovekross viste han taktisk klasse da han kjørte av landeveissyklisten Kristoffer Sommer Wormsen midt i løypa på sisterunden, en mann han absolutt ikke ville ha med inn på oppløpet. NM-løypen i Svelvik er også av en slik art at den passer terrengsyklister bedre enn landeveissyklister. Legg også til at Haraldseth har selvtilliten og flyten på plass, i tillegg til at han har samme teknikk som krossproffene, noe resten av feltet ikke er i nærheten av å beherske like bra.
Hva han selv sier om helgen:
– Jeg regner med at det tidlig blir en gruppe med the usual suspects, med høy fart hele veien og små marginer som avgjør. jeg er forberedt på å gi alt for seieren!
VINNER: Om han gjør som han har gjort de siste ukene blir det NM-gull på Haraldseth til helgen. Foto: Christian Nerdrum
2: Kristoffer Sommer Wormsen
Den tidligere terrengsyklisten Sommer Wormsen trives åpenbart om høsten, lett gjenkjennelig i Team Ringeriks-Krafts blå og orange trikot. Han har definerte armer til syklist å være, og sitter urørlig på sykkelen med sin finslepne teknikk. Sommer Wormsen har prøvd utallige ganger å bli kvitt Haraldseth, men har til nå kommet til kort uansett hvordan han har forsøkt. Kapasiteten hans er enorm, men han bruker mer krefter enn Haraldseth underveis. Like fullt, han har vært solid hele høsten, og godt nok til andreplass.
Hva han selv sier om helgen:
– Jeg stiller for å lage sykkelritt og prøve å ta han godeste Haraldseth'en! Tror nok det er han som blir gutten å slå! Jeg har trua på å ta trøya selv, så jeg skal gi alt, så ser vi hva det holder til.
JAGER: Han har jaget i hele år, og det tror vi han gjør under NM også.
3: Morten Vaeng
Morten Vaeng er vår første offisielle norgesmester, i gjørma i Tønsberg i fjor kjørte han inn til en sterk seier. I februar forsvarte han Norges ære i 300 meter, før han falt og brakk ankelen. Den skaden, samt det generelle presset av å være familiefar har gitt Vaeng mindre trening i år enn normalt. Sesongen startet svakt, men han har kjørt seg i stadig bedre form ritt for ritt. Vi tror Vaengs lange erfaring og sene form blir et pluss på søndag. Sterk nok til tittelen er han ikke, men han har nok til en plass på pallen.
Hva han selv sier om helgen:
– Jeg har hatt en formstigning siste tiden som forventet. Så har trua på at planene i år med fokus på NM skal gi uttelling. Men jeg vet at mesterskap er litt bingo. Nerver, overtenning, forventninger og eget press kan fort gjøre at det blir et skrell. Jeg skal forsvare, de andre må angripe.
IkKE I ÅR: Han vant i fjor, men i år mister han trøya.
4: Ola Jorde
Den unge Hero-rytteren med feltets kanskje beste utstyrspark vet mer enn å svi av penger på utstyr. Siden fjorårssesongen har han tatt store steg både på asfalten og i krossløypa. I sommer vant han den beinharde førsteetappen av Tour de Hallingdal og hele rittet sammenlagt, mens han i krossesongen har kjørt inn blant de ti beste nesten hvert eneste ritt. Den lille terrieren fra Høybråten er trolig landets beste U23-rytter, han vil ekstremt mye når det gjelder, og vi tror dette er akkurat det som skal til for å sikre et godt resultat på søndag.
Dette sier han selv om dagen:
– Mitt mål til helgen er å vinne. Men med et snev av realisme i bakhodet må jeg si meg fornøyd med å bli topp 5. Forhåpentligvis fungerer kropp og utstyr optimalt på søndag, og jeg triller inn til 4. plass med et smil om munnen.
AGGRESSIV: Ola sykler som en terrier stukket av en bie: Skikkelig offensivt.
5: Nicolas Bourdillat
Knallsterk franskmann som kjører på en gammel semiproffkarriere og erfaring. Nicolas kan selvsagt ikke bli norsk mester, men da NM også er en del av norgescupen kan han stille for å få poeng sammenlagt. Nicolas er trolig den i feltet som tar seg mest ut i løpet av et ritt, og følgelig er trynet hans god underholdning underveis.
6: Ole Hem
Terrengsyklisten Ole Hem gjorde det skarpt tidlig i krossesongen men har ikke fått det helt til de siste rittene. I NM bør han definitivt kjenne presset, dette er rittet der han bør levere. Hem er trolig den eneste elitesyklisten som sykler på en stålsykkel, kanskje feltets lekreste sådan. Hans svarte Ritchey er alle hipsteres våte drøm, og verdt å komme til Svelvik for alene.
Dette sier han selv om dagen:
– Jeg er litt spent etter at formen har vært laber de siste to ukene. Jeg skal gjøre gode forberedelser denne uken, og håper det gjør at jeg stiller sterkere til helgen. Det blir også mitt siste ritt i år, så jeg er motivert for å avslutte sesongen med et bra resultat, og da er det topp 3 som gjelder.
LEKKERBISKEN: Sykkelen altså. Ikke Ole altså.
7: Sindre Bjerkestrand Haugsvær
Sindre er den lange HERO-rytteren som er så tynn at at det ser ut som han snart knekker på midten. Siden fjorårssesongen har han tatt enorme skritt, og sist helgs 4. plass i Kristiansand kom som en overraskelse på både ham og resten av feltet. Like fullt er den høyst reel, og absolutt ingen tilfeldighet. Dette har han trent for lenge. Haugsvær er like glad i lagkompis Ola Jorde som Jorde er i ham, og de blir ofte sett syklende sammen i løypa som et gammelt ektepar. Pass opp for Helvan og Halvan! Nok moro, har du Haugsvær i nærheten av deg rykker du en plass bakover i køen.
Hva han selv sier om helgen:
– Jeg satser på topp 5. Jeg vet jeg kan få det til på en god dag.
Les også denne saken om syklene til Sindre Bjerkestrand Haugsvær!
ALIEN INVASION: Slapp av, det er bare Sindre Haugsvær som kommer!
8: Adrian Hilde
Kristiansandsrytter som avsluttet sist helg på hjemmebane med fantastisk kjøring, men også utallige uhell. Klarte selv med x antall stopp og flere minutter på en 17. plass å kjøre seg inn til 9. plass. Adrian sykler i hovedsak terreng, og bør få mye ut av søndagens tekniske løype. Hilde er en av svært få som kjører på en terrengsykkel, en Scott Scale, bygget om til en sykkelkross. Hvorfor bruke penger på enda en toppsykkel når en har en lett og stiv ramme liggende klar for resirkulering?
Hva han selv sier om helgen:
– Jeg hadde veldig gode bein i helgen, så jeg tror formen er på plass.. Hvis jeg har en god dag er det godt mulig at jeg klarer pallplass, men da skal alt klaffe og jeg må ikke få noe uhell underveis.
TALKIN' TO ME? Nei, vi snakker om deg, Adrian. Du er en av favorittene til helgen.
9: Erik Sæter
TVK-rytter fra Kongsberg som frekventerer på en av feltets lekreste sykler fra Santa Cruz. Sæter kjører i hovedsak maraton, og klokket blant annet inn på en tredjeplass i det beinharde Terrengsykkelrittet i fjor. Hans største utfordring er lite tid på krossykkelen og at krossritt bare varer en time. Får han opp dampen litt tidligere i løpet blir han lei å ha med å gjøre. Fortjener ekstra kudos for fantastisk fargekordinering av sko - hansker og trøye.
PS: Sæter har i perioder hatt feltets absolutt frekkeste bart (mustasj), en slags konebankervariant ofte sett i meksikanske såpeoperaer.
Hva han selv sier om helgen:
– Jeg har brukt kross-sesongen for å få en god start på vintertreninga og har fra en litt anonym start blitt bedre og bedre fysisk sett. Har riktignok hatt progresjon hver helg så hvis noen vil tjene masse penger og satse på en med høye odds så ønsker jeg lykke til.
HOP-LA: Erik Sæter på vei mot pallen i Trønderkross. Foto: Per Bjarne Løvsletten.
10: Christian Amdal
Trønderen bosatt i Kongsvinger ble nummer tre sammenlagt i norgescupen i maraton, og vet hvordan en trakterer sykler på ujevnt underlag. Han er kanskje Norges mest konsistente krossrytter, og plasserer nesten alltid mellom 8. og 12. plass. Amdal har en dieselmotor som det tar timer å dra i gang, og må trolig varme opp beinhardt i mange timer skal han heve nivået. I år tror vi han signerer topp 10.
Hva han selv sier om helgen:
– På grunn av stor framgang og etablering i maratontoppen i år, hadde jeg håpet å være lengre framme i kross. De siste tre rittene har jeg imidlertid kommet topp 10, slik at jeg legger lista der da det nok reflekterer mitt nivå for tida.
BANKERS: Sett penga dine på denne mannen på 10. plass. Mer konsistent rytter er lei å finne.
Ingen vinnerkandidater, men følg også med på:
Kristian Oftedal
Kortvokst O2-snapper fra vestkanten også kjent som «Klatrekongen». Svært svak for lange klatringer og belgisk øl. Har vært syk lenge, og stilte ikke sist helg. Når har noen noensinne klart å hvile seg i skikkelig form? Underholdende type som kjører til noe brister, gjerne sykkel eller dekk.
Lars Gurandsrud
Svært ung Frogner-rytter på et lag som ellers består av utøvere i de øvre veteranklasser. Presterer jevnt topp-10, men sto av Kristiansandskross etter en svært dårlig dag i Arendal. Har ved minst en anledning i høst prioritert jaktturer fremfor krossritt, noe som trolig slår særdeles negativt ut i NM.
Petter Theodorsen
Seig, sterk og teknisk god rytter fra Ullensaker. Jovial type som endte som nummer syv i den siste norgescupen i Kristiansand. Passerte artikkelforfatteren etter halvkjørt runde i Kristiansand og siden har vi ikke sett ham.