/ Sykler

En nederlandsk flatebanker snøyt storfavorittene for seieren

Etter 257 beinharde og humpete kilometer var det en nederlandsk klassikerspesialist som kunne strekke armene i været på velodromen i Roubaix.

Sist oppdatert 13. april 2014 kl 17.18
SEIREHERREN: Niki Terpstra fikk belønning for mange år med tro tjeneste. Foto: Cor Vos
SEIREHERREN: Niki Terpstra fikk belønning for mange år med tro tjeneste. Foto: Cor Vos

Hele seks nordmenn startet årets Paris – Roubaix. Med rekordmange norske på start var de norske forhåpningene større enn noen gang. Alexander Kristoff måtte finne seg i å bli sett på som det største norske håpet etter å ha vunnet Milano – Sanremo og hatt en imponerende forestilling i Flandern Rundt tidligere denne sesongen. Selv om både Vegard Breen og Vegard Stake Laengen var offensive på startstreken i Compiègne kom ingen nordmenn avgårde i dagens brudd.
   
Åtte mann stakk avgårde etter 36 kilometer. Disse var Andreas Schillinger, David Boucher, Kenny Dehaes, Clèment Kortzky, Benoit Jarrier, Tim de Troyer, John Murphy og Michal Kolàr. Disse åtte opparbeidet seg fort en stor luke ned til hovedfeltet og hadde på det meste en avstand på ni minutters. Team Sky tok initativet før Arenbergskogen for å få Edvald Boasson Hagen i en god posisjon før det viktige og legendariske brosteinspartiet. Det store hovedfeltet dundret inn på den svært dårlige brosteinen og de store favorittene satt oppskriftsmessig langt framme. Alexander Kristoff var en av de mest uheldige og hadde en punktering midtveis i Arenberg og var ca minuttet bak teten ut av det velkjente brosteinspartiet.
   
Uhellene fortsatte for Kristoff like etter Arenberg. Kristoff veltet og punkterte igjen da han forsøkte å kjøre seg opp til teten. En forslått Alexander Kristoff valgte å kaste inn håndkle etter uhellene. Dermed var en av rittets outsidere og dagens store norske håp tidlig ute av årets ritt. Det var også flere andre snodige velt i dag, slik som i Flandern Rundt forrige helg. Hayden Roulston stod for dagens mest spektakulære manøver da han veltet ned fra en fortauskant og dro med seg halve feltet, inkludert sin egen lagkaptein Fabian Cancellara. Det var heldigvis ingen som ble skadet i velten, og rytterne kom seg greit opp igjen til hovedfeltet.
   
Med 64 kilometer igjen angrep Tom Boonen, og fikk med seg en gruppe på sju ryttere med blant annet Thor Hushovd og Geraint Thomas. Avstanden ned til de andre favorittene var en periode oppe i 50 sekunder og det så lenge ut som om det kunne gå helt inn til mål. Trek og Belkin fikk etterhvert satt opp tempoet etter brosteinspartiet Mons-en-Pèvelè. Avstanden ned til hovedfeltet begynte å krympe når rytterne nærmet seg Carrefour de l'Arbre. Sagan angrep fra front og fikk starte alene på det beryktede brosteinspartiet. Forhåndsfavorittene Cancellara, Stybar og Vanmarcke kjørte hardt og kom seg etterhvert opp til Peter Sagan. Hardkjøret var derimot ikke nok til å riste av de andre favorittene, som kom halsende like bak. 
   
Det samlet seg en gruppe med elleve ryttere etter Carrefour de l'Arbre, og rytterne begynte nå for alvor å nærme seg mål. Gruppen inneholdt Bradley Wiggins(!), Tom Boonen, Sebastian Langeveld, Fabian Cancellara, Niki Terpstra, Geraint Thomas, John Degenkolb, Zdenek Stybar, Bert de Backer, Sep Vanmarcke og Peter Sagan. Rytterne var tydlig preget av hardkjøret og ingen tok skikkelig kommandoen i frontgruppen. Bradley Wiggins var en av de som forsøkte å komme avgårde, men angrepet ble raskt nøytralisert. Nederlenderen Niki Terpstra prøvde å angripe med seks kilometer igjen, slik som han har gjort så mange ganger før. Denne gangen var det ingen som orket å kjøre bak, og avstanden opp til Terpstra økte raskt. Terpstra svingte inn på velodromen i Roubaix med en stor luke ned til de andre rytterne og kunne nyte den siste runden på parketten. John Degenkolb vant spurten i gruppen bak, mens Fabian Cancellara tok tredjeplassen. Thor Hushovd vant spurten i gruppe tre, og kom over mål på en 19.plass, like over minuttet bak vinneren. Edvald Boasson Hagen kom i mål i samme gruppe som Thor Hushovd på en 21. plass. Gabriel Rasch og Vegard Breen fullførte også, mens Vegard Stake Laengen dessverre var en av de som måtte bryte Paris - Roubaix.
      
Resultater:
 

1.

Niki Terpstra - OPQ

NED

6:09:01

2.

John Degenkolb - GIA

GER

+0:00:20

3.

Fabian Cancellara - TFR

SUI

+0:00:20

4.

Sep Vanmarcke - BEL

BEL

+0:00:20

5.

Zdenek Stybar - OPQ

CZE

+0:00:20

6.

Peter Sagan - CAN

SVK

+0:00:20

7.

Geraint Thomas - SKY

GBR

+0:00:20

8.

Sebastian Langeveld - GRS

NED

+0:00:20

9.

Bradley Wiggins - SKY

GBR

+0:00:20

10.

Tom Boonen - OPQ

BEL

+0:00:20

....

19.

Thor Hushovd - BMC

NOR

+0:01:05

21.

Edvald Boasson Hagen - SKY

NOR

+0:01:05

117.

Gabriel Rasch - SKY

NOR

+0:18:39

129.

Vegard Breen - LTB

NOR

+0:22:04

Publisert 13. april 2014 kl 17.18
Sist oppdatert 13. april 2014 kl 17.18
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen