/ Sykler

Spartacus' tredje!

OPPSUMMERT: Det var i helgen full fest i Ronde van Vlaanderen. Les deg opp på det og annet verdt å merke seg fra forrige uke.

Sist oppdatert 6. april 2014 kl 23.49
MAGISK: Det var som vanlig et vanvittig folkeliv under Belgias største sykkelklassiker. Bilde: Cor Vos
MAGISK: Det var som vanlig et vanvittig folkeliv under Belgias største sykkelklassiker. Bilde: Cor Vos

Cancellara tangerte Boonen

Det var på forhånd lagt mye spenning rundt den store duellen mellom fjorårsvinner Fabian Cancellara og tre ganger Ronde van Vlaanderen-vinner Tom Boonen. Mange journalister mener at det denne sesongen er duket for de siste store duellene mellom Boonen og Cancellara, før den neste generasjonen for alvor tar over.

Gårsdagens ritt startet under våte omstendigheter, men selv om været ble fint utover i rittet, ble rittet preget av mange velt. Stijn Devolder gikk i bakken to ganger og Lotto-Belisol-rytterne var bestandig å se liggende på bakken eller i grøften. Verst gikk det utover en av tilskuerne. Trafikkøyer er alle rytteres verste mareritt og i det feltet kom susende krasjet Johan Vansummeren inn i en slik. Akkurat der Vansummeren krasjet stod en 65 år gammel dame, som ble kjørt over ende av Vansummeren og ble liggende livløs på bakken. Hun ble sendt til sykehus med livstruende skader og ligger nå i koma. Tilstanden beskrives som kritisk.

Se video av den tragiske hendelsen her:

Vår egen Gabriel Rasch var også nedpå asfalten og brøt etterhvert, og kunne dermed ikke være med i finalen. Thor Hushovd bidro godt for BMC underveis og var aktivt med og dekket angrep i front, men hadde ingenting å stille opp med da de store gutta trakk våpen. Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff nøyde seg dog ikke med noen birolle og satt for alvor med da rittet skulle avgjøres. Boasson Hagen var på et tidspunkt avgårde i et lite brudd, men ble hentet. Rudsbygdingen fortsatte dog å kjøre offensivt og prøvde seg flere ganger sammen med andre ryttere.

Da rytterne skulle opp Oude Kwaremont for siste gang ledet Alexander Kristoff an foran Fabian Cancellara og resten av røkla. Men da sveitseren bestemte seg for å sette opp farten hadde Kristoff dessverre ikke noe å stille opp med. Trek-rytteren parkerte alle og bare Sep Vanmarcke klarte å følge sveitseren. De to kjørte seg etterhvert opp til Stijn Vandenbergh og Greg Van Avermaet, som på et tidligere tidspunkt hadde støtet seg fra.

På strekkene inn mot mål kjørte Alexander Kristoff som en helt og var på et tidspunkt nær å hente inn igjen firkløveren i front, men det ble dessverre for tungt for Kristoff. Dermed skulle rittet avgjøres mellom Cancellara, Vanmarcke, Vandenbergh og Van Avermaet. På de siste kilometerne forsøkte alle de fire å avgjøre rittet, men ingen kom seg avgårde. På oppløpet i Oudenaarde stoppet det nesten helt opp og ingen av de fire ville starte spurten for tidlig, men til slutt slapp Fabian Cancellara løs kjempekreftene og ingen kunne hamle opp med sveitseren, som med sin tredje seier i rittet tangerte blant annet Tom Boonen og Johan Museeuws seiersrekord.

Alexander Kristoff viste nok en gang at han er blant verdens beste klassikerryttere og suste inn til en imponerende femteplass, etter at han knuste Niki Terpstra på oppløpet. Edvald Boasson Hagen ble til slutt nummer 22, mens Thor Hushovd kom i mål nesten ti minutter senere til en 90. plass.

LES OGSÅ: Cancellara vant Ronde Van Vlaanderen

Fjerdeplass til Hitec i kvinnenes Ronde

Samtidig som herrene kjørte Ronde van Vlaanderen syklet også kvinnene sin utgave av den belgiske brosteinsklassikeren. Det norske profflaget Hitec Products stilte til start med en av forhåndsfavorittene, Elisa Longo Borghini, og norske Cecilie Gotaas Johnsen kjørte også rittet. I fjorårsvinner Marianne Vos’ fravær var det fjorårets nummer to sin tur til å dominere og Ellen van Dijk vant til slutt rittet i ensom majestet. Den regjerende tempoverdensmesteren gikk avgårde på Kruisberg og brukte sine tempoferdigheter til å dunke inn til en overlegen seier. I mål var hun hele minuttet foran Elizabeth Armitstead og Emma Johansson. To sekunder senere spurtet Elisa Longo Borghini inn til en sterk fjerdeplass. Gotaas Johnsen fullførte ikke rittet.

Den «nye Boonen» vant De Panne

I midtuken bleVDK-Driedaagse van De Panne-Koksijdekjørt. Rittet, som består av fire etapper over tre dager, er en oppvarming til den store festen i Ronde van Vlaanderen et par dager senere. Norge var representert ved Alexander Kristoff (Katusha) og førsteårsproff Vegard Breen (Lotto-Belisol). Det har vært store forventninger til førstnevnte etter han for et par uker siden vant Milano – San Remo, men i De Panne slet Kristoff med å få til det helt store og det var vårt seneste tilskudd i proffrekkene som imponerte mest. På den andre etappen kom en gruppe på nesten 30 mann til mål og i det store bruddet satt Breen, som eneste Lotto-Belisol-rytter. Kristoff satt også med inn på samme etappe og spurtet inn til en tredjeplass. Breens imponerende kjøring resulterte til slutt i en strålende 16. plass sammenlagt og den tidligere Joker-rytterens innsats ble også belønnet med en startplass i vårens kanskje største klassikker: Paris-Roubaix – førstkommende søndag. Rittet ble til slutt vunnet sammenlagt av Belgias nye kjæledegge Guillaume Van Keirsbulck, populært kalt den «nye Tom Boonen». Peter Sagan (Cannondale) vant den første etappen, mens de to neste vant italienske Sacha Modolo (Lampre-Merida). Den siste avgjørende tempoen ble vunnet av Maciej Bodnar (Cannondale).

Valverde vant – igjen

Alejandro Valverde (Movistar) har vært i eksepsjonell form så langt denne sesongen. Spanjolen har allerede uttalt at han har store ambisjoner om å utfordre fjorårets Tour de France-vinner Chris Froome i kampen om «Maillot Jaune» i årets utgave. Gjentatte ganger har han også vist at han mener alvor. I lørdagens GP Miguel Indurain viste han seg frem igjen. Movistar leverte varene hele dagen og kjørte strålende for sin kaptein og Valverde gjengjeldte tjenesten. Etter å ha kjørt seg opp til det resterende bruddet avgjorde han rittet med litt over 10 kilometer igjen og kunne kjøre over målstreken i ensom majestet. Seieren er Valverdes syvende seier denne sesongen. Tom Jelte Slagter (Garmin-Sharp) ble nummer to, mens Katushas Sergei Chernetski tok tredjeplassen.

Vuelta-wildcard til sør-afrikansk lag

Forrige uke ble wildcardene til sesongens siste Grand Tour del ut. De fire siste plassene ble delt ut til Cofidis, IAM Cycling, Caja Rural-Seguros RGA og MTN Qhubeka. Deltakelsen blir en milepæl for det sør-afrikanske laget MTN Qhubeka som dermed får delta i sin første Grand Tour, når Vuelta a España går av stabelen i slutten av august. 

Publisert 6. april 2014 kl 23.50
Sist oppdatert 6. april 2014 kl 23.49
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen