Stiltips til nybegynneren

Så du har blitt landeveissyklist? Vil du bli stilig også? Les våre tips til nybegynneren.

Sist oppdatert 13. november 2014 kl 12.21
MAITRE JACQUES: Anquetil var en CGV (Cycliste á Grand Vitesse). Og så så stilig da. (Foto: corvos)
MAITRE JACQUES: Anquetil var en CGV (Cycliste á Grand Vitesse). Og så så stilig da. (Foto: corvos)

Nybegynner på landeveisykkelen? Vi ønsker deg velkommen til et fantastisk univers, hvor du har mye godt i vente.

Vi har samlet fem gode tips til deg som er fersk på landeveien, slik at du skal komme best mulig i gang.

Er du ennå i stadiet hvor du vurderer å starte med landevei eller investere i en landeveissykkel? Vi har testet mange forskjellige sykler, også til nybegynnere.

Alle testene finner du ved å klikke her.

1) Sitt riktig

Sitter du riktig er du på god vei til å se bra ut. Greg Lemonds mål for setehøyde er velkjent. Målt fra senter krank skal den være lik skrittlengden din x 0,883. En annen variant er at setehøyden målt fra senter av pedalakslingen når den er lengst fra setet skal være lik skrittlengden din x 1,09. Det hevdes at den siste krever færre etterjusteringer enn Lemonds. Kong Eddy Merckx' klassiske loddlinje fra kneet gjennom pedalakslingen når krankarmen peker vannrett fremover fungerer fremdeles.

Styret skal være montert slik at du komfortabelt kan bruke alle posisjonene, og det bør ikke være bredere enn du er mellom skulderleddene.

En profesjonell sykkeltilpasning er verd pengene.

Vi anbefaler fremdeles The Sufferfest og Cyclingtips sin utmerkede Elements of Style-treningsvideo, som vi omtalte tidligere i høst. Se den, tren til den, og se den om igjen.

2) Kadens

Nybegynnere, iallefall voksne nybegynnere, kjører for store gir. Sikt på 90 omdreininger i minuttet, minst. Kjøp deg en kadensmåler til sykkelcomputeren din, og se Elements of Style igjen. 

3) Kle deg riktig

Helt sorte sykkelbukser er aldri feil.

Sorte og/eller hvite sko er aldri feil. Andre farger er for viderekomne.

Bygg deg en garderobe benklær bestående av 2 sorte kortbukser, knevarmere, benvarmere, en varm kortbukse, og en vinterbukse uten pute. Hvite sokker til penvær og sorte til skit- og kaldvær er bankers. Sorte sokker er aldri riktig i penvær dersom du viser bar hud over sokkekanten. Fancyfargede sokker er for viderekomne.

Til overkroppen trenger du 2 sommertrøyer, armvarmere, vindvest, og vinterjakke. Hansker er et ekstra hudlag ved velt, og når det blir kaldere er det stiligere med sykkelspesifikke enn skispesifikke hansker. Sykkelspesifikke undertrøyer er strengt tatt ikke nødvendig men et utvalg fra sommerlig til vinterlig bør du ha.

Det er ikke lov å sykle landevei med bare armer og påkledde knær.

Til hodet trenger du hjelm, og hjelmer er alltid stiligst ensfarget. På landeveien er det ikke lov med skygge på hjelmen. Trenger du skygge er en sykkellue under hjelmen løsningen. Hjelmtrekk er feil, men et skall, slik som for eksempel Spiuk Dharma leveres med er kjekt å kneppe på når det skal gå fort og hver sparte W er viktig, eller når du ikke trenger så mye kjøling. En hjelmlue som dekker ørene er fint til de kalde dagene. Du synes kanskje at en buff som dekker alt unntatt ansiktet er praktisk, men mindre fiks i antrekket blir en rytter ikke. La den heller fungere som hals, så kan du dekke hake, nese og kinn med den om nødvendig.

Sykkeltøy skal passe i sykkelposisjonen. Gjør Assosmannens test. Forskjellige produsenter har forskjellige kroppsidealer. Still deg selv spørsmål som: Kan jeg gå ned en størrelse? Er denne jakken lang nok på ermene? Blir den en ballong i fartsvinden?

4) Barber deg

Landeveissyklister har hårløse bein. Slik er det bare. Sett i gang med barberingen

5) Den stilige sykkelen

For det første må den passe deg, men det ordnet vi i det første punktet.

Hold henne/han ren og pen. Drivverket også, så varer det lenge. Landeveissykler trenger ikke ventilhetter. Vi monterer dekkene med teksten ved ventilen. Det ser ryddig ut, og så har vi en referanse når vi skal lete etter årsaken til en punktering. Det er ingen grunn til at styretapen din skal være inngrodd i skitt. Skrubb og Zalovann gjør susen på de fleste typer. 

To flaskestativer skal du ha med mindre du er reinkarnasjonen av Marco Pantani. Flaskestativene skal være like. Drikkeflaskene skal også være like og maksimumsvolumet er 650 ml. 750 ml og/eller ulike farger er kun tillatt om du får langet dem på lagritt. 1000 ml er utelukket.

Publisert 13. november 2014 kl 12.21
Sist oppdatert 13. november 2014 kl 12.21
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen