/ Sykler

ET BIKKJESLAGSMÅL

Det er svært mange sterke ryttere om sammenlagtbeinet i årets Vuelta, vi tok en prat Eurosport-kommentator Arild Eriksen om sesongens siste GrandTour.

Sist oppdatert 23. august 2014 kl 19.59
BIKKJESLAGSMÅL: Det er mange om sammenlagtbeinet i årets Vuelta. Chris Froome, Alberto Contador, Nairo Quintana, Alejandro Valverde og Laurens Ten Dam utgjør bare en brøkdel av kandidatene. Foto: Cor Vos.
BIKKJESLAGSMÅL: Det er mange om sammenlagtbeinet i årets Vuelta. Chris Froome, Alberto Contador, Nairo Quintana, Alejandro Valverde og Laurens Ten Dam utgjør bare en brøkdel av kandidatene. Foto: Cor Vos.

Chris Froome, Alberto Contador, Nairo Quintana, Fabio Aru, Wilco Keldermann, Joaquim Rodriguez, Robert Gesink, Julian Arredondo, Rigoberto Uran, Cadel Evans, Ryder Hesjedal, Dan Martin, Laurens Ten Dam, Thibaut Pinot, Jurgen Van den Broeck, Samuel Sanchez, Andrew Talansky, Alejandro Valverde, Adam Yates, Haimar Zubeldia, Esteban Chaves, Mikel Nieve, Rohan Dennis, Daniel Moreno, Warren Barguil, Damiano Cunego og Carlos Betancur! Har vi noen gang hatt så mange sterke sammenlagtkandidater på samme startstrek? Man trenger i alle fall ikke være rakettforsker for å skjønne at dette vil bli et fyrverkeri av et sykkelritt.

Dette er noen av det Eurosport-kommentator Arild Eriksen tenker om de kommende tre ukene på spanske veier.

La oss ta det opplagte først Arild, for et vanvittig startfelt!

-          Ja det er helt utrolig sterkt. Så vidt jeg kan skjønne må det være det sterkeste feltet i noen GrandTour det siste tiåret. Kampen om de gode sammenlagtplasseringene kommer til å bli knallhard! Det kan fort komme til å bli en kamp mellom de etablerte stjernene og ungutta som er på randen til å slå igjennom for fullt. Hvilken form folk faktisk er i, er vanskelig å si, men jeg håper så mange som mulig blander seg inn i toppen.

Har Vueltaen plutselig fått større status en Touren, eller er det andre årsaker til at så mange sterke ryttere blir å finne på start?.

-          Jeg tror det er to grunner. Den ene er at mange lag har hatt en veldig svak sesong. Ved å sende sterke ryttere til Vueltaen håper de å redde stumpene. Den andre grunnen blir jo egentlig litt av det samme, men flere av de største favorittene i Touren veltet jo ut av rittet. Vi hadde nok neppe sett Froome, Contador og Talansky hvis de hadde fullført Touren.  I samme klasse har du også Dan Martin som la opp sesongen sin rundt Giroen, men brakk kragebeinet på første etappe. Vueltaen blir på en måte den andre og siste sjansen til å få noe ut av sesongen.

I Tour de France forventet «alle» en duell mellom Chris Froome og Alberto Contador, får vi den nå i stedet?

-          Jeg tror Froome er i bedre form en Contador, men her er det selvsagt mange spørsmålstegn. Slik jeg ser det blir det nok en duell mellom Quintana og Froome. Men det er flere ryttere som kan blande seg inn. Fabio Aru har sagt at han skal gjøre så godt han kan, under Giroen viste han at det er veldig, veldig bra.

Er det en etappe som utmerker seg som spesielt viktig?

-          Tja, jeg vil heller si at det er tre etapper som peker seg ut. Etappe 14,15 og 16 er alle knalltøffe affærer med mye fjell. Har man én dårlig dag her kan det ryke mange minutter.  Etappene er også relativt korte, noe vi de siste årene har sett fører til svært offensiv kjøring! Skal du vinne Vueltaen er det essensielt å komme seg velberget gjennom disse dagene. I tillegg vil den første av de to individuelle tempoetappene være viktig. Den er bare ca. 35km men de siste 25 går det slakt utfor, et terreng hvor lette klatrere som Quintana vil kunne tape mye til temposterke ryttere som Froome.

Fjorårsvinner Chris Horner får ikke starte, hva vil det ha å si for rittets dynamikk, nå er det jo ingen som er i «forsvarsposisjon»?

-          Det er jo selvsagt synd å ikke ha den regjerende mesteren på start. Litt ekstra spesielt blir det jo når UCI-reglene hadde tillatt ham å starte. Når det er sagt tror jeg ikke han hadde hatt så mye å fare med uansett, men et åpent og offensivt ritt har jeg tro på at vi får servert!

Hvem kan få sitt store gjennombrudd i årets Vuelta?

-          Her er det mange gode kandidater blant unguttene. Julian Arredondo fikk jo på en måte sitt gjennombrudd i Giroen, men jeg tror han slår til for fullt også i sammendraget i årets Vuelta. Om ting klaffe kan han ende opp topp fem. Ellers må jeg trekke frem Orica-GreenEdge-rytter Esteban Chaves som blir utrolig spennende i de tøffe fjellene. Warren Barguil var jo en komet med to etappeseire i fjor, nå skal han kjøre for sammendraget, det blir interessant å følge med på.  

Vi har kun en av våre proffer på start, hva kan vi forvente av Vegard Breen?

-          Det hadde jo vært gøy om vi fikk se ham i brudd. I så fall er nok sjansen størst på noen av de litt hardere etappene, hvor man håper at han kan bidra hvis det kommer opp ryttere bakfra. Ellers blir nok arbeidsoppgavene hans å passe på kapteiner, så jeg tror ikke vi skal forvente å se ham alt for mye i TV-ruta. Kanskje får han en rolle i opptrekkstoget til Lotto-Belisols spurter, Jens Debusschere.

John Degenkolb, Peter Sagan, Andrea Guardini, Tom Boonen,  Moreno Hofland, Nacer Bouhanni, Matteo Pelucchi og Gerald Ciolek er også raske ryttere på start. Får vi en spurtkonge i årets ritt, eller vil de raskeste herrene fordele etappeseierne jevnt seg imellom?

-          Bouhanni er nok den aller raskeste av dem, og bør ta et par etappeseire. Degenkolb er også veldig god, men jeg synes han svinger en del i prestasjonene. Hans beste sjanse er de litt hardere etappene. Ellers tror jeg både Andrea Guardini og Moreno Hofland vil få en etappeseier.

Hvem ender opp topp tre? Og hvem kan reise hjem med den grønne poengtrøya?

-          1. Nairo Quintana, 2. Chris Froome, 3. Joaquim Rodriguez.

 

-          Sagan tar nok poengtrøya hvis han fullfører rittet, og ikke bare tar det som VM-trening. Om han står av tror jeg det blir Bouhanni eller Degenkolb.

Redaksjonens topp tre:

-          1.Froome, 2. Quintana, 3. Alberto Contador

PS: Til tross for svært mange gode unggutter på start er det ingen ungdomstrøye i årets Vuelta. Det konkurreres om ledertrøye, poengtrøye, kombinasjonstrøye og klatretrøye.

 Her finner du komplett startliste til årets ritt. 

Rittet vises selvsagt på Eurosport hver dag!

Publisert 23. august 2014 kl 19.59
Sist oppdatert 23. august 2014 kl 19.59
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen